divendres, 7 de març del 2014

Pràctica 5. Lino It

* IDEES PRINCIPALS 
SOBRE LA PRÀCTICA 5*


* QUÈ ÉS?
Lino It és una ferramenta amb la que podem crear murals o suros on-line puguent visualitzar-los de de qualsevol navegador web amb connexió a Internet. Lino It ens permet publicar en el nostre suro virutal fotografíes, vídeos, URL's, etc. amb la possibilitat de crear grups de treball col·lectiu.

en.linoit.com


* CÓM COMENCEM AMB EL NOSTRE LINO IT?
Per a començar a treballar amb aquesta ferramenta, hem de registrar-nos a la seua pàgina web. Cerquem al nostre buscador aquesta pàgina i punxem a la primera entrada que surt: en.linoit.com


A la part superior dreta, punxem a l'opció "sign up" on s'ens permetrà crear el nostre compte a Lino It:


Una vegada hàgem completat les nostres dades, ja estem registrats a Lino It i a partir d'aquest moment podrem crear els nostres propis suros virtuals. Cal destacar que també podem donar-nos d'alta mitjançant el nostre compte de Facebook o de Twitter. (Una vegada ja tinguem el nostre compte accedirem a la nostra pàgina de Lino It mitjançant l'opció "login").

* QUÈ ANEM A FER AMB LINO IT?
Nosaltres anem a crear el nostre propi suro virutal a Lino It per a un tema qualsevol de Primària (en aquest cas, els riscos de la salut). Dividirem el suro en quatre parts on estaran organitzats els temes que anem a tractar de la següent manera:
- Part superior esquerra: Ací farem una introducció del tema
- Part superior dreta: On posarem els objectius del nostre tema 
- Part inferior esquerra: Per a la proposta de les activitats que els alumnes hauran de realitzar
- Part inferior dreta: Bibliografia, recursos consultats i sol·lucions a les activitats.

* ENTORN PER A TREBALLAR AMB LINO IT
L'entorn en el que treballarem amb Lino It serà el següent:

Zona de "my canvases". Un canvas és el llenç (lienzo) o mural sobre el que anem a treballar. Podem trobar que hi ha dos canvasts creats per defecte (main i someday), però també tenim l'opció de crear un nou punxant sobre "create a new canvas".

Podem donar-li un nom al nostre nou canvas, elegir quin tipus de fons volem (podem elegir de les imatges que trobem com a recomanacions o podem pujar la nostra pròpia a l'opció "Upload an image"). A més, podem seleccionar quin tipus d'accés volem donar-li al nostre canvas, és a dir, si serà d'ús públic o privat, i finalment, a l'opció de "details" podrem seleccionar les opcions que a nosaltres millor ens convinguen, com pot ser si volem que ens envien un e-mail cada vegada que algú publique un sticky (post-it) al nostre canvas, ficar un rss, etc.

- Nou canvas. Una vegada hàgem creat el nostre canvas on volem començar a treballar, hem de conèixer alguns detalls per a saber cóm emprar aquesta ferramenta correctament.

  • Stickies: un sticky és un post-it on podrem escriure, adjuntar fotografíes, arxius, vídeos, etc. Per a afegir-ne un al nostre canvas hem d'arrastrar un fins al nostre suro. Al quadrat superior podrem començar a escriure les nostres publicacions. A l'apartat de  tags podem incloure les etiquetes sobre un sticky (una vegada publicat el nostre canvas, si punxem al tag que vullguem només s'il·luminen els que estiguen relacionats, per exemple: "activitats", "objectius", "bibliografia", etc.). En quant al tipus de lletra, podem modificar-lo canviant el color o augmentant o disminuint la seua grandària. A més, també podem afegir un emoticone relacionat amb cada sticky, amb la finalitat d'emprar-les per a diferenciar cada tipus d'activitat. A l'opció due podem seleccionar la data en la que volem que ens aparega l'sticky.
    Una vegada publicat un sticky podem editar-lo (opció "edit"), eliminar-lo (opció "peel off"), enviar-lo (opció "send this sticky") o copiar-lo a altre canvas (opció "copy to another canvas").


  • Altres stickies: Per a afegir una imatge, un vídeo o un arxiu, s'ha de seleccionar altre tipus de sticky, ja que a un com l'anterior no és possible adjuntar ni imatges, ni vídeos ni fotografíes. En quant a les imatges, a l'opció "frade" podem afegir comentaris. Per a afegir vídeos des de YouTube hem de copiar i enganxar l'URL d'aquest. Els arxius que podem afegir són PDFs, cançons, etc. Finalment, l'sticky en blanc ens permet agrupar tots els stickies en un. 



- Quadre superior: totes les funcions anteriors d'afegir stickies les hem realitzades mitjançant el quadre que trobem a la part superior dreta del nostre canvas, però a més, des d'ahí podem allí també podem trobar altres opcions que ens surten en forma de botons.



  • Signe d'informació: si cliquem a aquest ens surtiran tres opcionsa la part superior que hem de tenir en compte si volem compartir el nostre canvas. Per exemple, per a publicar el nostre canvas a un blog personal hem de copiar el codi "embed lino" i enganxar-lo a la pestanya "HTML" del blog (no podem ficar el nostre canvas com a gadget HTML Javascript).
  • Help: Aquesta opció ens portaria a una ajuda en línia per a resoldre qualsevol dubte que se'ns presente.
  • Log out: Punxant ací surtirem del nostre treball (hem de tindre en compte que el canvas es guarda automàticament).
  • My page: Ens porta a la nostra pàgina principal.

- Pàgina principal: Com ja hem comentat, punxant a l'opció anterior "my page" tornem a la nostra pàgina principal del nostre perfil. Des de My Canvases podrem eliminar els nostres canvases punxant en la paperera:

Per crear un grup, a la part dreta de la pàgina principal, punxe l'opció "create a new group", i podrem donar-li un nom al grup, una descripció, afegir-li una icona i determinar el que vols amb els membres del grup (per exemple, que tot el món puga entrar amb l'autorització de l'administrador del grup, que únicament es puga ser membre mitjançant una invitació, etc.



* APORTACIONS PERSONALS*
Personalment m'agradaria dir que jo desconeixia aquesta ferramenta, però m'ha paregut bastant útil per a fer a l'aula exposicions sobre un tema. Encara que també m'agradaria dir que hi ha altres efectes negatius que jo he trobat en aquesta, com pot ser que els textos no es poden editar amb molta precissió, ja que, per exemple quan es vol canviar el color del text, LinoIt només permet canviar el color de l'sticky sancer no es pot seleccionar quines paraules es volen canviar de color.
Però, en general puc dir que m'ha paregut una eina que com a mestres, hauríem de conèixer.

A continuació adjunte una pàgina web de l'observatori tecnològic del Ministeri d'Educació on podem observar una breu descripció de què és LinoIt i un manual sobre aquest:

Lino It

De l'enllaç anterior m'agradaria destacar que tots els aspectes tractats ací els hem vist a classe i estan explicar a la part superior d'aquesta entrada, però em pareixia important afegir-lo per tal de reforçar la informació.

Però, a més també adjunte un tutorial a YouTube sobre cóm crear el nostre propi suro virtual a aquesta plataforma:


A aquest vídeo podem veure cóm és la creació d'un grup, encara que també hem explicat anteriorment que a Lino It es pot crear un grup, al vídeo podem observar més explicitament com fer ho (a partir del minut 12)

Com ja he dit, una de les aplicacions que se li pot donar al nostre suro virtual és l'àmbit educatiu, ja que, recordem que també ens pot servir com a espai (o calendari) personal. Els murals digitals per a les aules que es poden crear a Lino It poden tenir diversos usos, com per exemple utilitzar-lo com a galeria d'imatges, com a propostes d'activitats de reforçament o d'ampliació, per tal de compartir missatges entre els alumnes i els mestres d'un aula, etc. A la següent pàgina web podem veure com es destaquen 20 propostes educatives que pot tindre l'ús de Lino It:

Murals digitals a l'aula

A aquesta presentació podem observar altres usos que pot tenir Lino It a l'àmbit educatiu, i a més, s'inclouen diferents exemples com és una agenda virtual o un resum d'una excursió a La Font Roja. La possibilitat de la creació de l'agenda virtual em pareix molt interessant per a fer amb els nostres alumnes ja que a la etapa de l'Educació Primària és molt important que aprenguen a organitzar-se. Probablement, mitjançant les TIC els serà més senzill i més divertit fer-ho.



CÓM HO APLICARIA A UN CAS REAL?
Una aplicació que li donaria jo a l'eina Lino It a un aula de primària seria per a explicar un tema que vullguem que els alumnes aprofundisquen sobre ell, en el meu cas he seleccionat la temàtica de "Els riscos de la salut". En ell he plantejat unes activitats que els alumnes hauríen de realitzar a partir de tindre accés a aquest suro virtual. El que diferencia el fet de realitzar activitats mitjançant aquesta plataforma de realitzarles de manera tradicional "amb llàpis i paper" és que a l'activitat se li poden afegir altres arxius multimèdia com poden ser imatges, vídeos, cançons, arxius PDFs, que enllaçen amb allò que volem que els alumnes aprenguen.
Personalment, pense que donar-li aquest format a aquest tema, la prevenció, és tot un encert ja que els alumnes estaran més motivats a l'hora d'aprendre, perquè el seu aprenentatge es realitzarà mitjançant una TIC i a més, al poder visualitzar altres continguts, com un vídeo de YouTube, una cançó MP3... també tindran més interès per aprendre.

A continuació adjunte la presentació de Lino It realitzada per:
Márquez López, Ana
Montesinos Pina, Sara


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada