dissabte, 1 de febrer del 2014

Pràctica 1. Cóm crear un Blog?


* IDEES PRINCIPALS 
SOBRE LA PRÀCTICA 1*
* QUÈ ÉS?
A la classe de hui hem après a crear un blog, que serà l’eina que utilitzarem a classe per a fer les pràctiques de l’assignatura. Un blog és un servei que permiteix crear i publicar una bitàcora en línia.

productforums.google.com

* CÓM ES CREA?
El primer de tot és tindre un compte de gmail, ja que els blogs que pertanyen a Blogger, estan associats als serveis de Google dins del domini blogspot.com. Al  cercador introduïm la paraula “blogger” i punxem a la primera pàgina que apareix, Blogger.



A continuació escrivim el nostre compte de gmail i la contrasenya. Si l’usuari ja és propietari d’algun blog, li apareixerà a la pàgina principal, si no, haurem de crear el nostre primer blog! Premem el botó “blog nou” i, a la finestra que apareix, emplenem el títol, la direcció i elegim la plantilla que volem per al nostre “quadern de bitàcora” online.




* QUÈ PUBLIQUE AL MEU BLOG?
El principal d’un blog és l’entrada (o post), que és l’unitat de publicació del teu blog. Per crear-la punxa el botó “entrada nova” i posa-li un títol.


Preferiblement, si ets nou com a usuari, selecciona l’opció “redactar”, ja que la pestanya “HTML” mostra el contingut del post amb les etiquetes HTML (des d’aquesta pestanya serà necessari introduir el codi a mà o copiant i enganxant). Escriure les teues publicacions és molt senzill, ja que la manera de fer-ho és similar a la del programa Microsoft Office Word (font, tamany de lletra, negreta, cursiva, subratllat, color de lletra, subratllat...), però a més, pots incloure enllaços d’una manera molt senzilla, únicament has de seleccionar el text, punxar la paraula “enllaç” que es troba a la barra de ferramentes i afegir la direcció URL.


Finalment, per a publicar l’entrada s’ha de prémer el botó “guardar”, “publicar” i “visualitzar blog”. A més, si es vol, es pot modificar el post des de la pantalla principal seleccionant l’opció d’editar.



L’entrada la pots personalitzar agregant-li etiquetes, que farà que els lectors del blog identifiquen el tema del post de forma ràpida. Nosaltres utilitzarem les etiquetes: teoriatema1, teoriatema2, practica1, practica2...
A més, les entrades publicades es poden acompanyar amb imatges o vídeos. Per a insertar una imatge al post, s’ha de pressionar a la barra de ferramentes el símbol de la fotografia. A la finestra que s’obri, es poden pujar imatges des de l’ordinador, des del blog, des de àlbums de Picassa, des del telèfon, des d’una càmera web o des d’una URL (cal recordar que la font de les fotografies ha de ser mencionada al blog si aquesta no és original). 




I amb els vídeos, el procediment és similar, amb la novetat de poder pujar vídeos des de YouTube, sense necessitat de tenir-los descarregats a l’ordinador.



* CÓM DISTINGIR EL MEU BLOG D’ALTRES BLOGS?
 - Personalització
Tots els blogs es distingeixen d’altres ja que l’autor o autora té la possibilitat de personalitzar-lo al seu gust. A la columna que apareix a la part esquerra de la pantalla principal, s’ha de seleccionar l’opció “plantilla” i “personalitzar”. 



A partir d’aquest moment, el teu blog pot canviar per complet ja que pots seleccionar diferents plantilles, fons, ajustar l’ample de la pantalla, el disseny... i moltes més opcions que cada usuari decidirà en funció de les seues preferències. També es pot decidir sobre qui seran les persones que visitaran el blog, és a dir, si serà un blog públic o privat (en el nostre cas, públic).




- Gadgets
També, el format del blog pot personalitzar-se afegint icones, modificant la barra de navegació, la capçalera, etc. Però, el que realment transforma els blogs són els gadgets que s’afegisquen. Els gadgets són dispositius que han sigut creats amb un propòsit i una funció específica; són petits, pràctics i quasi sempre presenten un disseny enginyós. Els gadgets més comuns a un blog solen ser: els rellotges, els comptador de visites, per a fer enquestes, etc. A aquest blog s’utilitzaran els següents gadgets: Botó +1, Entrades populars, Estadístiques del blog, Quadre de cerca, HTML Javascript, Enquesta, Llista d’enllaços, Etiquetes i Llicència Creative Commons. 
Per a afegir, modificar o llevar gadget hem d'entrar a la pestanya "format" de la secció de l'esquerra de la pàgina principal.
A continuació explicaré pas a pas cóm afegir cadascú d'aquestos gadgets i per a què són útils al nostre blog:
1. LLICÈNCIA CREATIVE COMMONS: Les Llicències Creative Commons (o CC) naixen per a compartir i reutilitzar obres de creació baix unes condicions, és a dir, amb l'ús d'una Llicència CC l'autor d'una publicació autoritza l'ús de la seua obra però aquesta continua estant protegida. Per a introduir una CC al nostre blog, simplement hem de buscar al cercador "Creative Commons en català" (si és que estem treballant en aquesta llengua) i punxem a la segona opció que ens apareix:


A la pàgina seleccionem les opcions "no" a les categories: "voleu permetre que es comparteixen les adaptacions de la vostra obra" i "voleu permetre usos comercials de la vostra obra". En el moment de aquesta selecció, les icones aniran ampliant-se fins completar-se d'aquesta manera:


A continuació, per afegir aquesta llicència al blog, copiarem el codi HTML a la finestra que els ha aparegut al gadget HTML Javascript:



A partir d'aquest moment, el nostre blog tindrà una Llicència Creative Common.

2. GADGET BOTÓ +1: Aquest gadget permet als usuaris recomanar de forma pública el teu blog a la web. Quan una persona punxa +1 al teu blog, ho està compartint als ceus cercles de gmail de forma pública. Per a afegir-lo al blog, únicament hem de seleccionar el tamany i l'anotació (podem visualitzar prèviament com quedaria aquest al nostre blog).


3. GADGET ENTRADES POPULARS: Aquest gadget mostra una llista de les entrades que són les més populars al teu blog, d'aquesta manera, quan una persona entre al teu blog sàpiga quina/es són la/les entrada/es més populars. Podem modificar el títol i cóm es mostraran les entrades.



4. GADGET ESTADÍSTIQUES DEL BLOG: Aquest gadget ens permet saber el nombre de visites, també podem elegir l'estil de la presentació.


5. GADGET QUADRE DE CERCA: Permet a les persones que visiten buscar al teu blog. Podem modificar el títol i les pestanyes.


6. GADGET ENQUESTA: A partir d'aquest gadget, podem afegir enquestes al nostre blog que ens permetran conèixer l'opinió dels nostres visitants. Podem escriure i modificar el nom de la pregunta que volem realitzar i les respostes.


7. GADGET LLISTA D'ENLLAÇOS: Amb aquesta, podrem afegir els enllaços que considerem més importants per a que els puguen veure les persones que visiten el nostre blog. Podem modificar el títol d'aquest gadget, el límit de les pàgines que es mostraran per dia, cóm ordenem els nostres enllaços (alfabèticament...).


8. GADGET ETIQUETES: Finalment, aquest gadget ens permet tindre la informació ordenada (recordem que els nostres gadgets imprescindibles eren: pràctica1, pràctica2, teoriatema1, etc.). Les nostres etiquetes les emmagatzenarem en forma de cloud (núvol), però aquesta és una opció que també podem modificar.


Fins ací ja sabem cóm crear un blog i cóm modificar-lo fins que s'ajuste als nostres propòsits. A partir d'ara únicament el que hem de fer és practicar amb ell fins que aconseguim dominar-lo!

* APORTACIONS PERSONALS*


Com ja hem vist, la creació del blog és molt simple, però per si l'explicació no ha quedat del tot clara, a continuació deixe un enllaç a una web que explica pas a pas cóm fer-ho. És un tutorial molt senzill de seguir, i a més, podem verue a les captures de pantalla pas a pas cóm ens podem crear un blog propi i també personalitzar-lo.


Després de la creació del blog, hem de començar a publicar entrades, per la qual cosa adjunte un vídeo-tutorial que ha pujat a Internet una escola, Escola EL TURÓ, sobre cóm començar a escriure les teues primeres entrades al blog:



També adjunte un resum a una presentació Slideshare sobre els usos educatius dels blogs:




A aquest resum podem trobar conceptes nous com és la Web 2.0. Aquesta, com molt bé es defineix, és una nova web basada en comunitats on els usuaris són els creadors dels continguts i on hi ha comunicació, interacció i participació. És a dir, la Web 2.0 fomenta el treball col·laboratiu entre tots els usuaris d'Internet.

A aquest enllaç podem veure la relació que hi ha entre la Web 2.0 i les escoles:

Web 2.0 i escoles

A la presentació que es mostra a l'anterior enllaç web, cal destacar una reflexió final: "SER UN PROFESSOR DEL SEGLE XXI REQUEREIX SER USUARI DE LA WEB 2.0"
M'agradaria comentar aquesta frase ja que, com he dit, incita a la reflexió. Actualment, les noves tecnologies formen part de la vida diària de la majoria de les persones i, cada vegada més, els més infants són experts i fan ús d’aquestes des d’una edat molt primerenca. Per aquest motiu, els mestres han de dominar les TIC i els usos de la Web 2.0 que es poden emprar a un col·legi.
En aquesta entrada hem parlat dels blogs. Aquestos poden convertir-se en un complement d’empreses, col·legis, organitzacions o, fins i tot, d’un individu, ja que permiteixen publicar qualsevol comunicat online. Aquestos, en moltes ocasions, s’han convertit en una necessitat; per exemple, per a una empresa que vol promoure els seus productes, per a un grup de treballadors que volen comunicar els seus serveis, per a una institució que necessita publicar notícies d’interès, etc.

Jo, personalment, opine que els blogs són una de les eines fonamentals que qualsevol escola deuria tindre ja que presenta una gran quantitat d’avantatges: és gratuït, fàcil d'utilitzar, afavoreix la participació interactiva, facilita l'auto-aprenentatge, motiva els alumnes (i la resta de personal educatiu), no és necessari ser professional ni tindre coneixements tècnics sobre informàtica, etc.

Per a poder vivenciar aquesta experiència, comptar amb un blog al col·legi, deixe un recull de blogs creats per escoles, on es pot veure cóm i per a què l'empren: per publicar notícies, fotografies, vídeos...

Col·legi Sant Josep (Navàs)

Escola Parc de la Ciutadella (Barcelona)

CEIP Mare de Deu de Gràcia (Maó)

CEIP Don Blasco de Alagon (Vilafranca)

Escola Orlandai (Barcelona)

Centre d'Educació Especial Guru (Barcelona)

D'aquest últim enllaç de l'escola d'educació especial Guru, podem accedir a un blog que mereix la pena conèixer, ja que aquest ha estat creat pels propis alumnes de l'escola Guru. Els xiquets publiquen ací les notícies d'interés per a ells, els projectes que han realitzat o que estan realitzant a l'escola...

Blog dels alumnes de l'escola d'educació especial Guru (Barcelona)

Finalment, per acabar amb aquesta entrada, m'agradaria exposar cóm jo aplicaria tot el que hem comentat a un cas real. A continuació ho explicaré.

* CÓM HO APLICARIA A UN CAS REAL?

Com ja hem comentat prèviament, qualsevol mestre del segle XXI ha de ser un bon usuari de la Web 2.0, per aquest motiu, crear un blog a una escola ha de ser una eina esencial. La comunicació escola-famílies és molt important, sobretot parlant de l'educació primària (i també infantil) i els blogs poden ser un mitjà de comunicació entre aquestes.

Si jo fòra l'encarregada en un col·legi de crear el blog d'aquest el que faria seria el següent:

Primerament, seguint els passos establerts, crearia un compte de gmail de l'escola i a partir d'aquest moment, començaria a dur a terme la creació del blog. Modificaria la imatge de fons del blog (afegint una de l'escola), incloria gadgets com un rellotge, un comptador de visites, enquestes per als visitants del blog, enllaços interesants, etc. (aquestos anirien augmentant o disminuint en funció de les necessitats de l'escola)...



A continuació crearia diferents pestanyes com aquestes:
- Presentació: On explicaria als visitants del blog on es troba l'escola, els membres que la integren, quienes són les nostres classes...
- Instal·lacions i serveis: Per a presentar els patis, l'aula d'informàtica, l'aula de música, el gimnàs i la resta d'instal·lacions amb les que compte el col·legi.
- Fotografies: On estarien organitzades totes les fotografies que s'han pres al col·legi en les festes com Carnestoltes, la festa de fi de curs, les actuacions del Nadal...
- Vídeos: Per a mostrar, a l'igual que amb les fotografies, els vídeos que s'han filmat a l'escola.
- Consell Escolar: Amb les notícies que interessen als pares, alumnes i mestres referents al Consell Escolar del col·legi.
- Menjador: Amb el menú del menjador del mes, els preus, fotografies sobre les activitats i jocs realitzats a l'hora del menjador...
- Novetats: On es trobarien les últimes notícies referents a l'escola, com la excursió que realitzaran els alumnes de 5é de Primària, el treball per projectes que ha finalitzat la classe de 4 anys...

Finalment, passaria una nota informativa a les famíles amb l'enllaç web del blog per a que puguen visitar-lo. A més, els demanaria col·laboració aportant, en cas de que fora possible, fotografies, vídeos, etc. sobre l'escola.

font fotografia: http://4.bp.blogspot.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada