dimecres, 16 d’abril del 2014

Tema 10. Xarxes socials en educació: Twitter i Facebook

* IDEES PRINCIPALS 
SOBRE EL TEMA 10*
   
1. DEFINICIÓ I CARACTERÍSTIQUES DE LES XARXES SOCIALS
Una xarxa social és un lloc web que ofereix serveis i funcionalitats de comunicació diversos per a mantindre en contacte als usuaris de la xarxa.
  
Algunes de les característiques més importants són:

  • Són xarxes de relacions personals, també anomenades comunitats, que proporcionen sociabilitat, suport, informació i un sentit de pertinença i d’identitat social.
  • Són grups de persones amb alguns interessos similars, que es comuniquen a través de projectes.
  • Existeix un cert sentit de pertinença a un grup amb una cultura comuna: es comparteixen uns valors, unes normes i un llenguatge en un clima de confiança.
  • Són llocs web que ofereixen serveis i funcionalitat de comunicació diversos per mantenir en contacte els usuaris de la xarxa.
  • Es basen en un programari especial que integra nombroses funcions individuals: blocs, wikis... en una mateixa interfície.
  • Com exemples de xarxes socials més importants destaquen: facebook, twitter, myspace, ning, second life, tuenti...
www.dropalia.com
2. TIPUS DE XARXES SOCIALS
Les xarxes socials es poden classificar-se segons l'activitat a la que estan destinades o segons el contingut que contenen:

SEGONS L’ACTIVITAT

  • Microbloggin: permeten enviar i publicar missatges breus de text, així com seguir a altres usurais: Twitter, Facebook, Muugoo, etc.
  • Jocs: els usuaris potencials són aquells que busquen relacionar-se per jugar. Second life, Habbo...
  • Geolocalització: permeten saber la posició d’un objecte, persones, monument... Foursquare, Metaki...
  • Marcadors socials: a través d’etiquetes classifiquen, emmagatzemen enllaços per a ser compartits: Digg, Diigo, Delicious, Mister Wong...
www.guioteca.com

SEGONS EL CONTINGUT

  • Fotos: permeten emmagatzemar, ordenar, buscar i compartir fotografies: Flickr, Fotolog, Panoramio...
  • Música: permeten escoltar música a més de classificar-la i compartir-la: Last FM, Grooveshark...
  • Vídeos: permet crear perfils i llistes d’amics: YouTube, Vimeo...
  • Documents: es poden trobar, publicar i compartir textos. Scribd.
  • Presentacions: permeten classificar i compartir les seues presentacions professionals: slideshare, photopeach, Glogster, Prezi...
  • Notícies: permeten veure la informació que més ens interessa: Diggs, Meneame...
  • Lectura: es poden classificar les preferències literàries: WeRead

3. USUARIS POTENCIALS
  • "Social media selectors”: orientats a la funcionalitat en termes de la comunicació i contatcte amb el grup de referència (40%). Per exemple, entre aquestos destaquen els "Community Manager".
  • “Simple social network”: motivats per la dimensió lúdica i relacional pel que fa al seu grup social (33%). Com podem ser nosaltres com a usuaris de les xarxes socials.
  • Trend followers: l’entreteniment i la informació d’esdeveniments i festes constitueixen el seu principal “leimotiv” (forma d’actuar) (19%)
  • “Social media addicts”: tenen una clara intencionalitat professional (10%)

4. TWITTER I FACEBOOK

FACEBOOK


Facebook és un lloc web de xarxes socials creat per Mark Zuckerberg i fundat per Eduardo Saverin, Chris Hughes, Dustin Moskovitz i Mark Zuckerberg. Originalment era un lloc per a estudiants de la Universitat de Harvard, però actualment està obert a qualsevol persona que tingui un compte de correu electrònic. Disposa d’una llista d’amics i un grup de pàgines o es pot reinir gent d’interessos comuns. Existeix, a més, la possibilitat d’incloure fotos i vídeos al mur.

blogs.democratandchronicle.com
TWITTER
La xarxa permet manar missatges de text pla de baixa grandària amb un mínim de 140 caràcters, cridats “twitts” que es mostren en la pàgina principal de l’usuari. Els ususaris poden subscriure’s als tweets d’altres usuaris. Per defecte, els missatges són públics, podent difondre’s privadament mostrant-los únicament a seguidors.

5. APLICACIONS EDUCATIVES DE TWITTER I FACEBOOK
També podem emprar les xarxes socials com Twitter i Facebook a l'àmbit educatiu, algunes de les aplicacions que podríem donar-li a aquestes xarxes socials podríen ser les següents:
www.twitter.com

TWITTER A L'EDUCACIÓ
  1. Canal de notícies en temps real per a la comunitat educativa: Avís sobre la publicació de butlletins informatius periòdics, informacions de caràcter més oficial, com beques, dates d’exàmens..., com ajuda i recordatori d’esdeveniments tals com reunions o trobades.
  2. Establir un canal de notícies en diferit mitjançant l’ús dels widgets que permeten publicar informació de Twitter en la seua pàgina web.
  3. Establir una comunicació bidireccional entre el centre i la comunitat educativa. A diferència d’un fòrum de discussió l’abast de Twitter està redirigit als seguidors dels usuaris.
FACEBOOK A L'EDUCACIÓ
  1. Els esdeveniments: a través dels quals puc refrescar la memòria als meus estudiants, respecte d’activitats.
  2. Crear les meues pròpies enquestes.
  3. Crear grups (espai per a la reflexió i els problemes)
  4. StudyGroups: apliació per a col·laborar amb els companys de classe i planificar tasques (com Google Drive)
  5. Mathematical Formules: Escriure missatges en el mur dels teus amics amb fórmules matemàtiques, aquestes fórmules s’escriuen amb la sintàxi de Latex.
  6. CiteMe: Amb aquesta aplicació pots obtenir cites per a les teues notes en el format de WorldCat, el catàleg més gran del món
  7. BooksiRead: Pots qualificar i compartir opinions sobre llibres que estàs llegint o has llegit també pots consultar les opinions d’uns altres o buscar usuaris amb els mateixos gustos.
* APORTACIONS PERSONALS*

Les xarxes socials cada vegada més són una realitat per a la gent jove, per aquest motiu els nostres alumnes segurament estiguen molt familiaritzats amb aquestes. Però no sempre, l'ús de les xarxes socials comporta conseqüències positives en els xiquets i xiquetes, per això com a mestres hem d'aprendre a donar-li un ús positiu que enriquisca als nostres alumnes.
A continuació aportaré un quadre-resum que ens parla sobre els avantatges i inconvenients de les xarxes socials:



D'aquest quadre anterior m'agradaria destacar que els inconvenients que es presenten, amb una bona formació del professorat poden intentar evitar-se o disminuir-se. 

En quant a l'educació pot ser difícil pensar en que les xarxes socials poden constituir una base per al procés d'Ensenyança - Aprenentatge, però és possible. A l'enllaç que adjunte a continuació podem llegir 7 raons per a utilitzar les xarxes socials a l'àmbit educatiu:


D'aquest m'agradaria dir que em pareix important ja que ofereix una raó que pot ser siga innovadora però que cal tenir en compte. L'article nomena que "emprar les xarxes socials a les aules proporciona oportunitats per a avaluar els tipus d'escriptura". Per exemple, imaginem que amb els alumnes emprem Facebook, doncs aquestos hauríen d'utilitzar el llenguatge correctament, però sabem que moltes vegades al context de la informàtica, i sobretot els alumnes més joves empren el famós "texting", un estil abreviat del llenguatge. Per aquest motiu, com a mestres podrem comprovar la ortografia dels nostres alumnes i corregir-la en cas que fòra necessari.

www.trecebits.com

En aquest cas, aportaré una presentació Slideshare sobre les xarxes socials en l'educació:



Aquesta és una presentació molt completa i de la que m'agradaria destacar i aprofundir en els següents aspectes:

Primerament m'agradaria parlar dels tipus de xarxes socials depenent de la seua temàtica: xarxes socials verticals o xarxes socials horizontals (donat que aquest aspecte no l'hem tractat en classe).
Les xarxes socials verticals són aquelles l'objectiu de les quals és congregar en torn a una temàtica definida a un col·lectiu concret. A la vegada aquestes poden dividir-se en xarxes socials verticals professionals, d'oci o mixtes.
D'altra banda, les xarxes socials horizontals són aquelles que estan dirigides a tot tipus d'usuari i sense cap temàtica definida, per exemple podriem parlar de Facebook, Twitter, Orkut, etc. 


També és important considerar de la presentació anteriror els usos pràctics que es presenten de Twitter en el món de la educació, aquestos poden ser tals com: anuncis, informació adicional, enllaços, diàlegs, debats, etc. Però un que m'agradaria destacar que no hem comentat a classe, però que em pareix molt interessant és el següent. Mitjançant els hastags de Twitter també podem donar-li una funcionalitat pràctica a l'ús de Twitter, els professors i alumnes poden comentar una temàtica emprant qualsevol d'aquestos "hastags", per la qual cosa, el debat pot extendir-se a altres mestres o alumnes d'altres escoles que vullguen participar, ja que els tweets els han cercant emprant el hastag com cercador.

A continuació, centrant-nos en Facebook a l'àmbit educatiu aportaré la següent presentació que ens parla sobre les possibilitats de Facebook al món educatiu:



Aquesta presentació em pareix molt interessant de la que destacaria coses com les següents:
Primerament m'agradaria dir que és important la classificació que s'estableix sobre l'ús educatiu de Facebook, dividit en quatre grups: generals, institucionals, docents i estudiants.

  • Les propostes generals es basen en difondre informació, crear i participar en una xarxa de contactes, participar i contribuir en activitats...
  • En quant a les propostes institucionals, aquestes es basarien en un espai per a difondre events, notícies, novetats, fer màrketing de serveis educatius, etc.
  • En quant a les propostes per a docents podem distingir entre plataformes informatives, plataformes d'investigació, de formació, d'autoinformació...
  • I finalment, en quant a la proposta per a estudiants aquestos poden emprar Facebook per a crear o participar en grups, compartir i intercanviar informació, enviar treballs, utilitzar les aplicacions com a mitjà de comunicació, etc.

I també considere que cal destacar algunes de les aplicacions que es destaquen per al seu ús educatiu, com poden ser:

  • Exam time: una ferramenta que permet crear diversos materials educatius i compartir-los, com poden ser mapes conceptuals, apunts de contingut multimèdia, etc.
  • Izzui: que és una aplicació creada per a distribuir i accedir de forma pública a continguts formatius a les xarxes socials. Permet crear, publicar, compartir, comentar, analitzar i vendre continguts didàctics o formatius.
  • Ubipitch: que permet realitzar videoconferències online en temps real.
  • WizIQ: una plataforma que permet realitzar videoconferències en la web.
Finalment aportaré altres enllaços sobre l'ús de les xarxes socials a l'educació:

¿Cómo aprovechar las redes sociales en el ámbito de la educación?

Redes sociales y educación: hacia la innovación didáctica


CÓM HO APLICARIA A UN CAS REAL?
Com ja he comentat prèviament, és necessari que el mestre o la mestra estiga format en l'ús educatiu que es poden donar a les xarxes socials, ja que un mal ús d'aquestes pot ocasionar en els nostres alumnes alguns inconvenients que poden ser contraproduents en el procés d'Ensenyança - Aprenentatge.
Per aquest motiu, jo com a mestra, abans d'emprar les xarxes socials com a mitjà educatiu em formaria el necessari per tal d'assegurar un bon ús d'aquestes.
I més concretament, Twitter i Facebook els empraria de les següents maneres en un context educatiu:

www.comparabien.com.co

FACEBOOK

  • Una de les aplicacions que li donaria a Facebook seria crear un grup tancat de classe amb els meus alumnes on ells intercanviaren materials, aportaren enllaços o vídeos d'ampliació del temari, comentaren les seues publicacions a aquest grup, creàrem debats, etc. Aquesta manera em pareix molt interessant per a aplicar-la a classe ja que probablement els alumnes estiguen més motivats a l'hora d'aprendre.


TWITTER

  • En quant a Twitter, una aplicació que li donaria és jo com a mestra individualment. És a dir, comptaria amb un compte de Twitter on publicara notícies relacionades amb l'educació, events educatius, etc. D'aquesta manera podria ser un mitjà de contacte amb altres mestres.
  • També podria crear-me un compte com a mestra però on els meus alumnes pugueren estar al corrent de les novetats que ocorren a la classe, com per exemple, dates d'exàmens, fotografíes d'excursions, notícies del col·legi, etc.
  • I, finalment altra aplicació podria ser crear un compte de twitter amb la classe perquè tots els alumnes pugueren publicar els seus tweets relacionats amb l'àmbit escolar.


BIBLIOGRAFIA: 
NUEVOS ESCENARIOS DIGITALES. Las tecnologías de la información y la comunicación aplicadas a la formación y desarrollo curricular. Julio Barroso Osuna, Julio Cabrero Almenara. Ed.: Pirámide

dimecres, 9 d’abril del 2014

Tema 9. La videoconferència

* IDEES PRINCIPALS 
SOBRE EL TEMA 9*
   
1. QUÈ ÉS UNA VIDEOCONFERÈNCIA?
Una videoconferència és el conjunt de programari i maquinari que permet la connexió simultània en temps real per mitjà d’imatge i so que fan relacionar-se i intercanviar informació de forma interactiva a persones que es troben geogràficament distants com si estiguessin en un mateix lloc de reunió.
Les característiques d'una videoconferència són principalment les següents:

  • És un mitjà de comunicació audiovisual i multimèdia
  • És un mitjà síncron que afavoreix la interacció en temps real
  • Permet una comunicació bidireccional, és a dir en els dos sentits
  • Facilita la comunicació independent de l’espai
  • Permet incorporar diferents tipus de recursos: imatges, vídeos, sons, power point, excel...
  • Permet el seu enregistrament per visionar-ho en un altre moment (videostreaming)
Cal recordar que una videoconferència és diferent a un streaming”, que aquest principalment s’empra per a retransmetre un event (per exemple: partits de futbol, concerts, classes virtuals...).


http://blog.webnode.es/

2. TIPUS DE VIDEOCONFERÈNCIA
Els tipus de videoconferència les podem classificar de les següents maneres:

En funció del suport tecnològic:
  • Tipus 1: sistemes de videoconferència basats en web. Utilitzen la xarxa com a plataforma i no és necessària la instal·lació de cap programa o plugin per al navegador.
  • Tipus 2: sistemes de videoconferència basats en la web que necessiten un plugin per a funcionar. (Per exemple, els hang outs de Google)
  • Tipus 3: sistemes de videoconferència basats en l'escriptori. Baixar un determinat programa que instal·les a l’ordinador per a continuar treballant

En funció del nombre de connexions que es realitzen:

  • Videoconferència punt a punt: existeixen dos equips connectats
  • Videoconferència multipunt: més de dos equips connectats.

nnttvideo.blogspot.com
3. APLICACIONS EDUCATIVES
Les videoconferències es poden emprar també a l'àmbit educatiu, per això cap destacar algunes de les aplicacions que podem donar-li a aquesta eina:

Educació a distància:
Cursos, lliçons i tutories
Alumnes assisteixen a les classes no ofertades al seu centre
Tutoria remota per atenció personal
Professors comparteixen docència com altres professors remots de la mateixa telemàtica
Cursos oferts fora de l’horari per a estudiants que no poden assistir en horari normal

Consulta a experts
Panell de discussió
Un expert respon preguntes
Esdeveniments remots (com un streaming)
Compartir experiències i interaccionar com protagonistes d’esdeveniments 

Projectes Multicentre
Professors i alumnes que col·laboren i intercanvien informació amb altres centre
Debats i conferències d’investigació compartits per diverses escoles
Aprenentatge col·laboratiu i distribuït
Col·laboració i comunicació en projectes col·laboratius

Activitats professionals
Observació de pràctiques i discussió posterior
Cursos per a professors en servei
Tutorització de practiques remotes
Intercanvis i discussió de mètodes

Activitats comunitàries
Sessions Parlamentàries
Suport a interessos especials
Educació d’adults
Trobades virtuals amb personalitats


http://www.sanfer.es/

4. EINES DE LA VIDEOCONFERÈNCIA

  1. Skype: És un programa que has d’instal·lar en l’ordinador i et permet realitzar trucades d’un ordinador a un altre a través d’internet sense cap cost, encara que compta amb la possibilitat de realitzar trucades mòbils amb tarifes pròpies.
  2. Ichat: és un programa per a MAC per a realitzar videoconferències encara que funciona a través de AIM també permet utilitzar-ho amb PC. És un programa gratuït.
  3. Adobe connect: és de la suite de Adobe de pagament permet segons les versions la possibilitat d’establir rols als usuaris, compartir arxius, pissarra, gravar sessions.

* APORTACIONS PERSONALS*

La meua opinió personal sobre les videoconferències és molt positiva, pense que aquesta eina és una de les que més profit es pot traure a un aula. Opine d'aquesta manera ja que jo conec alguns casos d'escoles que empren la videoconferència amb els alumne i sé que els efectes són en gran part positius.

Però abans de pasar a comentar aquesta experiència, m'agradaria aprofundir més en alguns conceptes sobre la videconferència.

Per començar pense que és important fer una classificació sobre els possibles avantatges i inconvenients que pot presentar l'ús de la videoconferència: (a continuació deixe un quadre resum d'aquestos).


Dels avantatges i inconvenients que presenta l'ús de la videoconferència a les aules m'agradaria destacar que pense que realment hi ha molts més avantatges que limitacions i tot es pot veure als objectius aconseguits amb els alumnes quan s'empra l'eina de la videoconferència, a més al quadre es pot observar la mateixa relació.

També m'agradaria aportar algunes eines que probablement no coneixem per a fer una videoconferència:

www.elandroidelibre.com
  1. Google Hangouts: el servei de Google+ permet la participació de 10 persones, i a més, al moment de fer pública la videoconferència, es pot generar un "link" de YouTube que permetrà a la resta d'usuaris veure a temps real l'event. Aquesta aplicació funciona no només com una plataforma de comunicació entre amics, sinó que també facilita la programació i desenvolupament de seminaris, xarrades acadèmiques i altres eventos d'interés.
  2. Webex: és una ferramenta col·laborativa per a desenvolupar reunions empresarials. No necessita descarregues, instal·lacions o actualitzacions, ja que s'accedeix directament des del lloc web després d'haver-se enregistrat. Les ferramentes de treball que requereix són: un ordinador, micròfon i càmera web. A més, compta amb versions de pagament i gratuïta, facilita l'intercanvi de documents, compartir agenda, recordatoris, vídeos, així com treballar i compartir arxius de forma col·laborativa. També es pot accedir des de dispositius mòvils.
  3. webex.nijt.edu
  4. Vyew: Permet la col·laboració entre web en temps real entre docents, tutors, estudiants, empresaris i professionals. La qualitat del vídeo és en HD i proporciona ferramentes col·laboratives a més d'enviar arxius, compartir i editar docuements. En la modalitat Plus ofereix la oportunitat de programar seminaris de forma pública i notificar als participants. No necessita intal·lació, només l'enregistrament en la seua pàgina web.

tecnoeducativos.wordpress.com

També m'agradaria afegir unes aportacions sobre les implicacions educatives que té l'ús de la videoconferència a classe.

Primerament podem llegir aquest breu article sobre les videoconferències com a element educatiu:

La tecnologia al servei de l'educació: formació per videoconferència

Aquest enllaç em pareix molt interessant ja que aporta una eina que no coneixia i de la que m'agradaria parlar, JukeboxLessons. 
JukeboxLessons és una plataforma de professors on aquestos ofereixen formació per a persones que puguen estar interessades. JukeboxLessons empra Skype, per aquest motiu els costos són més baixos que la formació a distància.

Al següent enllaç podem llegir una apliació sobre què és JukeboxLessons:

Clases online con JukeboxLessons


Per acabar, vullguera comentar la experiència que personalment conec sobre emprar la videconferència a un aula real d'Educació Primària.

Fa uns anys es posà de moda començar a mantenir contacte amb altres escoles d'altres pobles, ciutats o fins i tot països. Els alumnes ens escrivíem cartes per tal de conèixer'ns i els mestres eren els encarregats d'enviar-les i arreplegar de la bústia la dels companys que ens escrivíen. Però ara tot ha canviat d'una manera molt repentina. Els mestres que van optar en el seu moment per "escriure's" amb altres col·legis ara estan mantenint videoconferències amb altres escoles per tal de que els alumnes es puguen mantenir en contacte. A un col·legi de Benidorm, el meu poble, jo conec a una mestra que tant ella com els seus alumnes estan mantenint conversacions a través d'Skype amb una escola de Cullera (València).

La experiència està siguent molt positiva, tant per als alumnes com per a les mestres de les dues escoles. Els xiquets estan més motivats a classe, ja que saben que una vegada al mes podran parlar amb els companys de Cullera.

A aquest vídeo que he trobat en YouTube podem veure un exemple d'una classe que manté una videoconferència amb una altra.



CÓM HO APLICARIA A UN CAS REAL?
La videoconferència jo l'aplicaria a l'aula de qualsevol d'aquestes maneres:
  1. Primerament una de les aplicacions més pràctiques de la videoconferència que a mi em sembla per a emprar a les aules és l'explicada anteriorment, per a posar en contacte a escoles distanciades geogràficament. 
  2. Per a que una persona experta en una matèria (per exemple, l'autor d'un llibre) done una xerrada als alumnes.
  3. Per tal de que els alumnes puguen veure un directe un event (mitjançant l'streaming) com per exemple pot ser un concert o un teatre.
  4. Per què els alumnes puguen veure la classe d'un professor mitjançant una videoconferència emprant una eina com pot ser JukeboxLessons.
    escueladepodes.blogspot.com

BIBLIOGRAFIA: 
NUEVOS ESCENARIOS DIGITALES. Las tecnologías de la información y la comunicación aplicadas a la formación y desarrollo curricular. 
Julio Barroso Osuna, Julio Cabrero Almenara. Ed.: Pirámide

divendres, 4 d’abril del 2014

Pràctica 7. Photopeach

* IDEES PRINCIPALS 
SOBRE LA PRÀCTICA 7*



* QUÈ ÉS?
A aquesta pràctica parlarem de Photopeach. Photopeach és una eina que ens permet crear passes d'imatges, que a més, es poden compartir de manera molt senzilla per exemple amb un codi HTML. Aquesta pot ser una eina per a fer una exposició i fer una sèrie de preguntes com si aquesta fóra una petita avaluació. El màxim de diapositives que es poden emprar són 20.


actividades20aula.blogspot.com


* CÓM ACCEDIM?
Per a accedir i començar a emprar Photopeach el primer que hem de fer és escriure "Photopeach" al nostre cercador i seleccionem la primera entrada que ens surt:


Per a començar a emprar Photopeach ens hem d'enregistrar (si encara no disposem d'un compte). Per això, hem d'emplenar les dades que ens surten en punxar l'opció "Sign up for free":



* L'ENTORN DE PHOTOPEACH
La pestanya home la trobem a la barra superior. Des d'ací podem accedir a la nostra pàgina principal del nostre compte. 



A les notícies que trobem a la part dreta de la pàgina:



A la pestanya my shows podem veure les presentacions que hem realitzat així com les nostres presentacions favorites:




A la pestanya explore podem trobar totes les categories en les que es divideixen les presentacions. Podem veure, a més, alguns exemples. Cal recordar que aquestes presentacions no te les pots descarregar físicament al teu ordinador si no disposes de la versió premium.



La pestanya creators és a la que ens dirigirà si punxem l'opció de followers anteriors que trobàvem a "home".


Finalment, a l'opció settings podem canviar el nostre nom d’susari, canviar la foto, l’email, posar una website i una localització, etc. A més, tenim l'opció de poder rebre respostes diàriament si tenim comentaris i subcriuren’s a les noticies diàries que hi haja a Photopeach. Des d'ací també podem borrar el nostre compte punxant a “delete account”, o canviar la nostra contrasenya.





* CÓM COMENCE A CREAR LA MEUA PRESENTACIÓ?
Per començar a crear una presentació a Photopeach hem de punxar al botó "upload photos" que trobarem a la pestanya de home:


És recomanable pujar totes les fotos de la nostra presentació alhora, però també ho pots fer individualment. Recorda, que també pots pujar fotografíes de Facebook o Picassa.
Una vegada tinguem totes les imatges pujades a la xarxa, podem canviar el seu ordre d'aparició arrastrant-les i soltant-les, si fem doble clic sobre elles veurem una vista prèvia i si les movem cap a la dreta les eliminarem:


Una vegada tenim les nostres fotografíes organitzades, clicarem a "next". A partir d'aquest moment podrem posar-li un títol a la nostra presentació i afegir-li música (la música que trobem a Photopeach per defecte o una altra que nosaltres vullguem des del nostre ordinador personal o des de YouTube). A més, podem determinar la velocitat a la que anirà el nostre conjunt de diapositives a l'opció "speed".


Per acabar, punxarem el botó finish.



Però, si vols pots modificar la teua presentació afegint-li text o preguntes d'avaluació. Has de punxar l'opció edit (on també podrás seleccionar si posar la teua presentació pública o privada).



  • Edit caption and photos: ací podem insertar el text directament (centrat o en la part de baix). També, punxant a "quiz" podem afegir un qüestionari per als nostres alumnes. A "copy" podem copiar la imatge o inserir una diapositiva en negre a "blank", a "delete" la borrarem. 
  • Edit music and title: per a canviar el títol, la musica o la velocitat (però només la velocitat total).
  • Add photos: per a pujar fotos noves a la presentació que abans no havies pujat. Aquesta l’afegix al final, però si li punxes a edit la pots posar on tu vullgues.
  • Manage comments: hem de posar que sí “allow comments”, per a que un company puga afegir un comentari.
  • Delete this show: per a borrar tota la presentació
  • També podem compartir la nostra presentació amb els nostres amics a facebook, myspace, twittejarlo, enviarlo als nostres companys, compartir-la al blog, etc.

En finalitzar la nostra presentació podem afegir un comentari per als nostres amics:




* APORTACIONS PERSONALS*
Jo pense que Photopeach és una eina que podem emprar a diari a les aules. El fet de que aquesta siga com una presentació de diapositives però més animada fa que els xiquets i xiquetes estiguen més receptius a l'hora de rebre la informació mitjançant aquest canal.

Primerament adjuntaré un vídeo tutorial sobre cóm crear una presentació a Photopeach:


Com ja hem pogut comprovar, la creació d'una presentació és molt senzilla i per aquest motiu, crear una presentació a Photopeach és un treball ràpid. A més, jo personalment pense que estalvia temps en comparació amb Power Point, ja que com que està organitzat com si fòs un vídeo, els efectes de transicions i moviments estan ja incorporats.

Centrant-nos en les possibilitats i els efectes educatius que ens aporta Photopeach, afegiré aquest enllaç:


D'aquest m'agradaria destacar una proposta que se'ns ofereix: fer un anunci. Probablement, emprar les TIC amb els alumnes és una tasca complexa i difícil, però amb ferramentes com Photopeach és molt senzill que els alumnes siguen els encarregats de fer activitats o projectes emprant les noves tecnologíes. Per exemple, fent un anunci televisiu amb Photopeach.

Aquesta presentació Slideshare ens ofereix algunes orientacions didàctiques per als mestres que empren Photopeach a les aules.



Una de les orientacions que a mi m'agradaria destacar i que considere interessant és utilitzar una presentació de Photopeach per a explorar els coneixements previs dels alumnes. Donat a que existeix la possibilitat d'insertar questionaris, nosaltres com a mestres podem posar la nostra presentació a l'aula, amb diverses preguntes per als alumnes. Una vegada aquestos hàgen donat resposta a les questions, ells i elles mateixos podran veure quins són els seus punts forts i els seus punts febles per tal de millorar. Això pot fer que els alumnes també estiguen més motivats en el seu aprenentatge.


CÓM HO APLICARIA A UN CAS REAL?
He creat una presentació a la pàgina de Photopeach, que com a  futura mestra podria emprar a les aules. La meua presentació parla sobre la importància del reciclatge i de la cura del Planeta.
Personalment pense que aquest tema que està molt d'actualitat ha de ser tractat amb els alumnes des d'una perspectiva més real i més propera a ells, és a dir, emprant recursos que els aprope el tema a estudiar. Per aquest motiu, l'utilització de les TIC pot ser una bona opció.

Ací està la meua presentació de Photopeach "I si canviem el món?" sobre el reciclatge:

I si canviem el món? on PhotoPeach

Però, a més d'aquesta aplicació com a cas real en un aula m'agradaria aportar altres opcions per a introduir Photopeach a les aules:

  1. Els alumnes, en grups de dos o tres persones hauran de redactar una poesia emprant Photopeach, incloent un vers per diapositiva i amb una imatge que contextualitze aquesta.
  2. En finalitzar una unitat didàctica de qualsevol matèria, els alumnes hauran de realitzar un breu resum amb l'eina.
  3. Els xiquets, individualment, hauran de crear un questionari sobre qualsevol tema que s'ha estudiat a classe i pasar-lo a altres companys per a que estos puguen valorar els seus coneixements sobre la matèria.
  4. Fer una breu recol·lecta de les imatges d'uan excursió que els alumnes van realitzar i crear una presentació a Photopeach que es penjarà al blog de l'escola.

dimecres, 2 d’abril del 2014

Tema 8. Eines de la Web 2.0: webquest i caça del tresor

* IDEES PRINCIPALS 
SOBRE EL TEMA 8*
   
1. DEFINICIÓ DE WEBQUEST
Una webquest és una ferramenta que forma part d'un procés d'Ensenyament - Aprenentatge guiat, amb recursos principalment procedents d'Internet, que promou l'utilització d'habilitats cognitives superiors, el treball cooperatiu, l'autonomia dels estudiants i inclou una avaluació autèntica. L'antecedent d'aquestes activitats el constitueix l'ús dels reptes en el desenvolupament d'aprenentatge basats en tecnologíes de la informació i la comunicació.

Les principals característiques d'una Webquest són les següents:

  • És una forma d’utilitzar didàcticament Internet
  • És una activitat de recerca d’informació de forma guiada.
  • L’activitat es centra en l’ús de la informació, anàlisis i la síntesis més que en la recerca.
  • Els alumnes treballen autònomament construint el coneixement.
  • El docent orienta en tot el procés.
  • Objectiu final de la webquest: que l’alumne genere un producte.

2. TIPUS DE WEBQUEST
Uns dels tipus de Webquest que podem destacar i nomenar són els següents:

  • Webquest a curt termini: és l’adquisició i integració del coneixement d’un determinat contingut d’una o diverses matèries. Es dissenya per a ser acabat d’un a tres períodes de classe.
  • Webquest a llarg termini: es dissenya per a realitzar-lo en una setmana o un mes de classe. Implica major nombre de tasques; solen culminar amb la realització d’una presentació amb una eina informàtica. (Per exemple: anar fent moltes activitats a lo llarg d’una assignatura i presentar-lo tot sintetitzat en un vídeo a YouTube de 2min).
revistas.crfptic.es
3. PARTS D'UNA WEBQUEST
Una webquest es caracteritza principalment per comptar amb aquestes parts:


  • Introducció: que presenta el pantejament general de la Webquest a tot el grup.
  • Tasca: s’identifica amb l’objectiu final de la webquest: allò que ha d’elaborar-se a l’acabar la webquest (és el producte final, per exemple: fer una presentació en Prezi).
  • Procés: on s’indiquen les activitats i passos que han de realitzar-se i es presenten els recursos. 
  • Avaluació: on s’indiquen els aspectes que es valoraran i cóm es valoraran. L’alumne ha de saber en tot moment quina nota té, per exemple amb una rúbrica d'avaluació.
  • Conclusió: on apareixen unes reflexions finals. S’indica què es vol aconseguir despres de realitzar aquesta webquest. Per exemple: despres de realitzar aquesta webquest, l’alumne serà capaç de...
  • Orientacions per al professor: on apareixen suggeriments per a utilitzar la webquest en classe. Per exemple, pot nomenar quan la podria emprar, quins passos hauria de seguir per a emprar-la, cóm la podria emprar, etc.

www.tatblog.net

4. EXEMPLES DE WEBQUEST
A la següent font bibliogràfica podem trobar alguns exemples de webquest ja fetes:
5. DEFINICIÓ DE CAÇA DEL TRESOR
La Caça del Tresor són una sèrie de preguntes i una llista d’adreces o de pàgines web de les quals poden extraure’s o inferir-se les respostes. Existeix, a més, una pregunta final que serveix per a poder integrar tot els coneixements que s’han desenvolupat en els passos anteriors. Són una eina TIC excel·lent per a utilitzar-se en el saló de classes sota el principi que “primer és la metodologia i després la tecnologia”. Presenta l’avantatge que aquesta metodologia es pot utilitzar sense Internet per a així són necessàries revistes, periòdics o llibres. (Això la diferencia de la webquest).
www.juntadeandalucia.es

6. EXEMPLES DE CAÇA DEL TRESOR
Aquestes són algunes pàgines web on podem trobar exemples de Caça del Tresor:

http://www.aula21.net/cazas/ejemplos.htm

http://anaisabelmartin.blogcindario.com/2011/02/00022-caza-del-tesoro.html



* APORTACIONS PERSONALS*

Primerament m'agradaria dir que ho no coneixia cap de les eines anteriors, ni les webquest ni la caça del tresor però sí que vull comentar que m'ha paregut una forma interesant de fer que els nostres alumnes aprenguen a l'aula. A més, mitjançant o la webquest o la caça del tresor els alumnes estaran més motivats a l'hora d'adquerir els coneixements, ja que és una ferramenta molt visual per als xiquets i xiquetes. Però el mestre ha de saber que, com a professional, ha de controlar l'ús de les TIC per a que es produisca d'una manera eficaç a les classes i es puga assolir un bon procés d'Ensenyament- Aprenentatge.

Centrant-me en les webquest afegiré un vídeo sobre cóm fer una webquest (un tutorial de YouTube):


Al vídeo anterior podem veure com crear una webquest amb Google Sites. A aquesta entrada no em centraré en explicar cóm es crea una webquest, ja que aquesta tasca la trobarem a una entrada posterior.

Per aquest motiu, comentaré les aplicacions educatives que podem destacar de l'ús d'una Webquest. A la presentació que podem veure a continuació trobem un breu resum sobre les Webquest, una explicació sobre cada part de la Webquest, uns exemples sobre aquestes, etc.



M'agradaria destacar de la presentació anterior les Miniquest. Al tema anterior aquestes no han sigut tractades, però a mi em sembla una part important que podem destacar, per això la descriuré i explicaré a continuació.

Una Miniquest és una versió reduida de les Webquest. Les Miniquest es composen únicament de tres pasos: l'escenari, la tasca i el producte. Aquestes van aparèixer per la dificultat i el temps que s'invertia en la creació de les Webquest, i a l'igual que les anteriors fomenten l'aprenentatge per descobriment per part dels mateixos alumnes. A la presentació anterior podem llegir un breu resum sobre les Miniquest:



Referent a La caça del Tresor, m'agradaria destacar que era una eina que no coneixia, però que m'ha semblat molt interesant ja que els propis alumnes poden crear el seu propi aprenentatge d'una manera molt eficaç i motivadora per a ells. Personalment pense que, com a mestres, ser els creadors d'una pàgina de la Caça del Tresor estalvia més temps que crear una Webquest, per la qual cosa, aquest es pot invertir en altres tasques del procés d'Ensenyament - Aprenentatge.

Al següent vídeo veiem un tutorial sobre la creació d'una Caça del Tresor:


A la última diapositiva d'aquesta presentació llegim els avantatges d'utilitzar La Caça del Tresor a les aules, de la que destaque que La Caça del Tresor trenca la monotonia d'un aula convencional (cosa que em pareix molt interesant amb el nostres alumnes que viuen en una societat TIC):




CÓM HO APLICARIA A UN CAS REAL?
L'ús que jo faria a una classe de les Webquest o de La Caça del Tresor seria el següent:

Ens centrem en una classe de 4t de Primària a un aula ordinària, que diposa d'una gran quantitat de recursos TIC (ordinadors personals, projector, pissarra digital, etc.). Jo, com a mestra, primer faria una enquesta als alumnes sobre quin tema vullgueren aprendre, tenint sempre en compte les directrius que estableix el Currículum de Primària. Suposant que hàgen sortit "Els animals doméstics", crearia una Webquest sobre aquestos.

Probablement, els alumnes coneguen les principals caracterísitques d'alguns animals doméstics (ja siga perquè en tinguen a casa o els coneguen), però amb la Webquest ens centrarem en l'aspecte de les parts del cos dels animals (tema de l'assignatura de Coneixement del Medi).

Mitjançant la Webquest els alumnes aniran contestant una sèrie de preguntes que els portaran a la tasca final que hauran d'el·laborar. Aquesta serà la següent:

"Fes una investigació mitjançant el recurs de l'enquesta sobre quins són els animals doméstics que la gent del teu voltant té a casa. Després, fes un estudi sobre les parts del cos d'aquestos".

Aquest seria el treball que els xiquets i xiquetes de classe haurien de realitzar amb l'eina de la Webquest.

BIBLIOGRAFIA: 
NUEVOS ESCENARIOS DIGITALES. Las tecnologías de la información y la comunicación aplicadas a la formación y desarrollo curricular. 
Julio Barroso Osuna, Julio Cabrero Almenara. Ed.: Pirámide