dimecres, 9 d’abril del 2014

Tema 9. La videoconferència

* IDEES PRINCIPALS 
SOBRE EL TEMA 9*
   
1. QUÈ ÉS UNA VIDEOCONFERÈNCIA?
Una videoconferència és el conjunt de programari i maquinari que permet la connexió simultània en temps real per mitjà d’imatge i so que fan relacionar-se i intercanviar informació de forma interactiva a persones que es troben geogràficament distants com si estiguessin en un mateix lloc de reunió.
Les característiques d'una videoconferència són principalment les següents:

  • És un mitjà de comunicació audiovisual i multimèdia
  • És un mitjà síncron que afavoreix la interacció en temps real
  • Permet una comunicació bidireccional, és a dir en els dos sentits
  • Facilita la comunicació independent de l’espai
  • Permet incorporar diferents tipus de recursos: imatges, vídeos, sons, power point, excel...
  • Permet el seu enregistrament per visionar-ho en un altre moment (videostreaming)
Cal recordar que una videoconferència és diferent a un streaming”, que aquest principalment s’empra per a retransmetre un event (per exemple: partits de futbol, concerts, classes virtuals...).


http://blog.webnode.es/

2. TIPUS DE VIDEOCONFERÈNCIA
Els tipus de videoconferència les podem classificar de les següents maneres:

En funció del suport tecnològic:
  • Tipus 1: sistemes de videoconferència basats en web. Utilitzen la xarxa com a plataforma i no és necessària la instal·lació de cap programa o plugin per al navegador.
  • Tipus 2: sistemes de videoconferència basats en la web que necessiten un plugin per a funcionar. (Per exemple, els hang outs de Google)
  • Tipus 3: sistemes de videoconferència basats en l'escriptori. Baixar un determinat programa que instal·les a l’ordinador per a continuar treballant

En funció del nombre de connexions que es realitzen:

  • Videoconferència punt a punt: existeixen dos equips connectats
  • Videoconferència multipunt: més de dos equips connectats.

nnttvideo.blogspot.com
3. APLICACIONS EDUCATIVES
Les videoconferències es poden emprar també a l'àmbit educatiu, per això cap destacar algunes de les aplicacions que podem donar-li a aquesta eina:

Educació a distància:
Cursos, lliçons i tutories
Alumnes assisteixen a les classes no ofertades al seu centre
Tutoria remota per atenció personal
Professors comparteixen docència com altres professors remots de la mateixa telemàtica
Cursos oferts fora de l’horari per a estudiants que no poden assistir en horari normal

Consulta a experts
Panell de discussió
Un expert respon preguntes
Esdeveniments remots (com un streaming)
Compartir experiències i interaccionar com protagonistes d’esdeveniments 

Projectes Multicentre
Professors i alumnes que col·laboren i intercanvien informació amb altres centre
Debats i conferències d’investigació compartits per diverses escoles
Aprenentatge col·laboratiu i distribuït
Col·laboració i comunicació en projectes col·laboratius

Activitats professionals
Observació de pràctiques i discussió posterior
Cursos per a professors en servei
Tutorització de practiques remotes
Intercanvis i discussió de mètodes

Activitats comunitàries
Sessions Parlamentàries
Suport a interessos especials
Educació d’adults
Trobades virtuals amb personalitats


http://www.sanfer.es/

4. EINES DE LA VIDEOCONFERÈNCIA

  1. Skype: És un programa que has d’instal·lar en l’ordinador i et permet realitzar trucades d’un ordinador a un altre a través d’internet sense cap cost, encara que compta amb la possibilitat de realitzar trucades mòbils amb tarifes pròpies.
  2. Ichat: és un programa per a MAC per a realitzar videoconferències encara que funciona a través de AIM també permet utilitzar-ho amb PC. És un programa gratuït.
  3. Adobe connect: és de la suite de Adobe de pagament permet segons les versions la possibilitat d’establir rols als usuaris, compartir arxius, pissarra, gravar sessions.

* APORTACIONS PERSONALS*

La meua opinió personal sobre les videoconferències és molt positiva, pense que aquesta eina és una de les que més profit es pot traure a un aula. Opine d'aquesta manera ja que jo conec alguns casos d'escoles que empren la videoconferència amb els alumne i sé que els efectes són en gran part positius.

Però abans de pasar a comentar aquesta experiència, m'agradaria aprofundir més en alguns conceptes sobre la videconferència.

Per començar pense que és important fer una classificació sobre els possibles avantatges i inconvenients que pot presentar l'ús de la videoconferència: (a continuació deixe un quadre resum d'aquestos).


Dels avantatges i inconvenients que presenta l'ús de la videoconferència a les aules m'agradaria destacar que pense que realment hi ha molts més avantatges que limitacions i tot es pot veure als objectius aconseguits amb els alumnes quan s'empra l'eina de la videoconferència, a més al quadre es pot observar la mateixa relació.

També m'agradaria aportar algunes eines que probablement no coneixem per a fer una videoconferència:

www.elandroidelibre.com
  1. Google Hangouts: el servei de Google+ permet la participació de 10 persones, i a més, al moment de fer pública la videoconferència, es pot generar un "link" de YouTube que permetrà a la resta d'usuaris veure a temps real l'event. Aquesta aplicació funciona no només com una plataforma de comunicació entre amics, sinó que també facilita la programació i desenvolupament de seminaris, xarrades acadèmiques i altres eventos d'interés.
  2. Webex: és una ferramenta col·laborativa per a desenvolupar reunions empresarials. No necessita descarregues, instal·lacions o actualitzacions, ja que s'accedeix directament des del lloc web després d'haver-se enregistrat. Les ferramentes de treball que requereix són: un ordinador, micròfon i càmera web. A més, compta amb versions de pagament i gratuïta, facilita l'intercanvi de documents, compartir agenda, recordatoris, vídeos, així com treballar i compartir arxius de forma col·laborativa. També es pot accedir des de dispositius mòvils.
  3. webex.nijt.edu
  4. Vyew: Permet la col·laboració entre web en temps real entre docents, tutors, estudiants, empresaris i professionals. La qualitat del vídeo és en HD i proporciona ferramentes col·laboratives a més d'enviar arxius, compartir i editar docuements. En la modalitat Plus ofereix la oportunitat de programar seminaris de forma pública i notificar als participants. No necessita intal·lació, només l'enregistrament en la seua pàgina web.

tecnoeducativos.wordpress.com

També m'agradaria afegir unes aportacions sobre les implicacions educatives que té l'ús de la videoconferència a classe.

Primerament podem llegir aquest breu article sobre les videoconferències com a element educatiu:

La tecnologia al servei de l'educació: formació per videoconferència

Aquest enllaç em pareix molt interessant ja que aporta una eina que no coneixia i de la que m'agradaria parlar, JukeboxLessons. 
JukeboxLessons és una plataforma de professors on aquestos ofereixen formació per a persones que puguen estar interessades. JukeboxLessons empra Skype, per aquest motiu els costos són més baixos que la formació a distància.

Al següent enllaç podem llegir una apliació sobre què és JukeboxLessons:

Clases online con JukeboxLessons


Per acabar, vullguera comentar la experiència que personalment conec sobre emprar la videconferència a un aula real d'Educació Primària.

Fa uns anys es posà de moda començar a mantenir contacte amb altres escoles d'altres pobles, ciutats o fins i tot països. Els alumnes ens escrivíem cartes per tal de conèixer'ns i els mestres eren els encarregats d'enviar-les i arreplegar de la bústia la dels companys que ens escrivíen. Però ara tot ha canviat d'una manera molt repentina. Els mestres que van optar en el seu moment per "escriure's" amb altres col·legis ara estan mantenint videoconferències amb altres escoles per tal de que els alumnes es puguen mantenir en contacte. A un col·legi de Benidorm, el meu poble, jo conec a una mestra que tant ella com els seus alumnes estan mantenint conversacions a través d'Skype amb una escola de Cullera (València).

La experiència està siguent molt positiva, tant per als alumnes com per a les mestres de les dues escoles. Els xiquets estan més motivats a classe, ja que saben que una vegada al mes podran parlar amb els companys de Cullera.

A aquest vídeo que he trobat en YouTube podem veure un exemple d'una classe que manté una videoconferència amb una altra.



CÓM HO APLICARIA A UN CAS REAL?
La videoconferència jo l'aplicaria a l'aula de qualsevol d'aquestes maneres:
  1. Primerament una de les aplicacions més pràctiques de la videoconferència que a mi em sembla per a emprar a les aules és l'explicada anteriorment, per a posar en contacte a escoles distanciades geogràficament. 
  2. Per a que una persona experta en una matèria (per exemple, l'autor d'un llibre) done una xerrada als alumnes.
  3. Per tal de que els alumnes puguen veure un directe un event (mitjançant l'streaming) com per exemple pot ser un concert o un teatre.
  4. Per què els alumnes puguen veure la classe d'un professor mitjançant una videoconferència emprant una eina com pot ser JukeboxLessons.
    escueladepodes.blogspot.com

BIBLIOGRAFIA: 
NUEVOS ESCENARIOS DIGITALES. Las tecnologías de la información y la comunicación aplicadas a la formación y desarrollo curricular. 
Julio Barroso Osuna, Julio Cabrero Almenara. Ed.: Pirámide

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada