dimecres, 26 de febrer del 2014

Tema 4. Les TIC a la societat digital

* IDEES PRINCIPALS 
SOBRE EL TEMA 4*
   
1. LA SOCIETAT TIC. QUÈ ÉS? CARACTERÍSTIQUES 
Per la influència de les TIC, a la societat que conviu amb aquestes noves eines de comunicació, se la coneix també com a societat de la informació i el coneixement. En totes les activitats econòmiques, la societat ha generalitzat l'ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació i aquesta ha fet que canvie totalment.

http://www.webquest.es/


Les característiques d'aquesta societat TIC són les següents: 

- Gran presència dels “mass media” i de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) amb els seus llenguatges audiovisuals en tots els àmbits de la societat: oci, llar, món laboral...
- Gran quantitat d’informació al nostre abast: cada vegada ens resulta mes fàcil accedir a tot tipus d’informació però precisament l’abundància de dades que tenim, ens fa difícil seleccionar en cada cas la informació més desitjada.
- Continus avanços científics i tecnològics en tots els camps del saber, especialment en bioenginyeria, enginyeria genètica, noves tecnologies. El coneixement es va renovant veloçment.
- La fi de l’era industrial. La major part de la població activa dels països els quals s’ha consolidat la “societat de la informació” treballa en el sector serveis, i gairebé sempre amb una forta dependència de les TIC per a realitzar el seu treball.
- Llibertat de moviment. La societat de la informació sustentada per la voluntat de globalització econòmica i cultural, porta amb sí una creixent llibertat de moviment.
- Nous entorns de treball. Noves tecnologies revolucionen l’organització dels entorns laborals i obrin grans possibilitats al tele-treball.

2. QUÈ SÓN LES TIC?
Una definició que podria aproximar-se al terme TIC (Tecnologíes de la Informació i la Comunicació), podria ser el següent:

juandomingofarnos.wordpress.com
Conjunt de processos i productes derivats de les eines (maquinari i programari), suports i canals de comunicació, relacionats amb l’emmagatzematge, processament i transmissió digitalitzada de la informació.

Per aquest motiu podem afirmar que, per exemple, un pen-drive és una TIC, un telèfon mòbil és una TIC, la ferramenta Power Point és una TIC, etc.


3. CARACTERÍSTIQUES DE LES TIC
Algunes de les característiques que podríen definir les TIC són les següents:

  • Immaterialitat
  • Deslocalització
  • Interactivitat
  • Instantaneïtat
  • Reproducció limitada (podem veure la informació totes les vegades que nosaltres volguem)
  • No linealitat, hiperenllaços (és a dir, podem punxar un enllaç i elegir on volem anar)
  • Interconnexió
  • Diversitat / multiformat (text, imatge, so...)

4. APORTACIONS DE LES TIC
Les TIC han sigut (i són) una eina molt útil per a la societat, entre les aportacions que han fet, podem destacar les següents:
http://lornapblog.files.wordpress.com/

1. Fàcil accés a tot tipus d’informació, sobre qualsevol tema i en qualsevol format. La informació és la materia prima que necessitem per a crear coneixements.
2. Instrument per a tot tipus de procés de dades: els sistemes informàtics, integrats per ordinadors perifèrics i programes, ens permeten realitzar qualsevol tipus de procés de dades de manera ràpida i fiable.
3. Canals de comunicació immediata, sincrònica i asincrònica, per a difondre i contactar amb qualsevol persona o institució del món mitjançant l’edició i difusió de la informació.
4. Emmagatzematge de gran quantitats d’informació en petits suports de fàcil transport
5. Automatització de tasques, mitjançant la programació de les activitats que volem que realitzen els ordinadors.
6. Interactivitat. Els ordinadors ens permeten “dialogar” amb programes de gestió, etc.
7. Homogeneïtzació dels codis emprats per al registre de la informació mitjançant la digitalització de tot tipus d’informació. 
8. Instrument cognitiu que potència les nostres capacitats mentals i que permet el desenvolupament de noves maneres de pensar.

5. LIMITACIONS DE LES TIC
http://img2.wikia.nocookie.net/
Però no tot amb les TIC són avantatges, també podem trobar una sèrie de limitacions que dificulten el treball amb aquestes eines. A continuació, esmentarem algunes d'aquestes limitacions:

  • Problemes tècnics: incompatibilitat entre diversos tipus d’ordinadors i de sistemes operatius.
  • Falta de formació: la necessitat d’uns coneixements teòrics i pràctics que totes les persones han d’aprendre i la necessitat d’aptituds i actituds favorables.
  • Problemes de seguretat. Circumstàncies com el risc que es produeixen accessos no autoritzats als possibles ordinadors de les empreses que estan connectats a Internet i el possible robatori dels codis de les targetes de crèdit a comprar en les botigues virtuals.
  • Barreres econòmiques. A pesar del progressiu abaratament dels equips i programes informàtics, els seu preu encara resulta prohibitiu per a moltes famílies.
  • Barreres culturals: l’idioma dominant, l’anglès, en el qual venen moltes referencies i informacions d’Internet, etc. 


* APORTACIONS PERSONALS*
Com ja venim comentant des de entrades anteriors, les TIC suposen un gran avantatge en molts aspectes per a la gran part de la societat, però, també, usar-les sense control o no saber usar-les pot suposar grans inconvenients.
Parlant concretament de les TIC a l'educació, hem vist ja molts exemples sobre cóm aquestes beneficien als alumnes (destacant sobretot els alumnes amb NEE), però també podem trobar casos en que les TIC hagen fet als alumnes dependients d'aquestes i els hagen perjudicat.

Al següent enllaç podem veure les aportacions de les TIC a la societat:


I en aquest, podem llegir un article sobre les TIC i la societat de la informació:


D'aquest text (enllaç anterior), m'agradaria destacar la reflexió que fa sobre cóm, la societat de la informació va suposar un canvi important a l'Era de la Revolució Industrial, ja que aquestes afecten a la manera de treballar i de produir a més de les relacions entre les persones.

A la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, trobem un apartat molt interessant relacionat amb aquest tema anomenat: "Telecomunicacions i societat de la informació".


Si punxem, podem anar seleccionant diferents apartats que ens permetran conèixer un poc més sobre aquestes visualitzant les enquestes que s'han realitzat. Els apartats que podem seleccionar són: TIC a les llars, TIC a les empreses, TIC a les administracions locals, entre altres.

La següent presentació relaciona les TIC amb la societat de la informació i les escoles:

Les TIC, eina de coneixement a l'escola de la societat de la informació from Francesc Busquets

I finalment, a aquest vídeo podem visualitzar una descripció sobre cóm s'han desenvolupat els "mass media" i les TIC i com aquestes han influit a la coneguda societat del coneixement.

Sobre aquest tema podem fer moltes investigacions a la web i trobarem un fum d'articles que ens parlen d'aquest tema.


CÓM HO APLICARIA A UN CAS REAL?
Per acabar, m'agradaria fer un breu comentari sobre cóm aplicaria jo aquesta teoria a un cas real, a un aula d'Educació Primària.
Degut a que hui en dia, la majoria de les persones formem part de la societat de la informació (nosaltres com a mestres, les famílies dels nostres alumnes, els companys de professió, etc.), si comptem amb els mitjans suficients, avui en dia ens seria molt fàcil fer dels nostres alumnes uns alumnes TIC.
Concrectant més, posem l'exemple d'una classe de 4t de Primària a l'assignatura de matemàtiques. En un principi sembla difícil fer ús de les TIC en aquesta assignatura, però no és impossible. Per una banda, els alumnes utilitzarien a les classes la pissarra digital i l'ordinador amb el seu respectiu projector. Però també els alumnes podrien utilitzar la ferramenta del Power Point, per a fer exposicions sobre qualsevol tema a l'aula, el programa Microsoft Word, per a elaborar un treball, les memòries USB, per a transportar els seus arxius o imatges des del seu ordinador personal fins la seua casa, etc.

www.protecciononline.com
Però, cap destacar que totes aquestes coses mencionades anteriorment no serien possibles sense els recursos necessaris que l'administració deu subvencionar. També podem trobar el cas en el que els alumnes no disposen d'ordinador a casa (per moltes questions, entre elles la econòmica), però aquest no seria un problema. És a dir, nosaltres com a mestres, encara que l'alumne o l'alumna no dispose dels recursos necessaris, hauriem d'intentar alfabetitzar digitalment a tots els nostres alumnes per igual. Recordem que la transversalitat de les TIC a l'educació la podem veure reflectida a la LOE. 

dimecres, 19 de febrer del 2014

Tema 3. Docència vitual: e-learning i b-learning

* IDEES PRINCIPALS 
SOBRE EL TEMA 3*
   
1. QUÈ ÉS EL E-LEARNING? 
A continuació veurem unes definicions de e-learning:
  • És la formació que utilitza la xarxa (sigui oberta o tancada) com tecnologia de distribució de la informació. 
  • Un ensenyament a distancia obert, flexible i interactiu basat en l’ús de les TIC i sobretot aprofitant els mitjans que ofereix Internet.
  • Permet la distribució i l’accés a col·leccions de materials d’aprenentatge sobre un mitjà electrònic usant un servidor web per a distribuir-los, un navegador web per a accedir i protocols TCP/IP i http per a facilitar l’intercanvi.

Amb l'e-learning tenim la possibilitat d’accedir a una sèrie de recursos i materials, d'aquesta manera podem treballar d’una forma flexible; és a dir, podem aprofitar l’ús d’internet per a ampliar les activitats que trobem a la xarxa.

2. CARACTERÍSTIQUES DE L'E-LEARNING? 
  • Ús de navegadors per a accedir a la informació
  • Aprenentatge molt recolzat en tutories
  • Materials digitals i aprenentatge flexible
  • Ús de protocols TCP i HTTP per a facilitar la comunicació
  • Aprenentatge mitjançant ordinadors
  • Aprenentatge individualitzat versus aprenentatge col·laboratiu interactiu
  • Utilització d’eines sincròniques i asincròniques (el sincronisme és la coincidència en el temps de les funcions d'un procès, mentre que l'asincronisme és la falta de simultaneitat)
  • Administració dels materials d’un servidor web
  • Connexió professor-alumne separats per espai i temps
  • Multimèdia/hipertextual- hipermèdia (l'hipertext és el sistema que permet que un text continga enllaços amb altres seccions del document o altres documents. L'hipermèdia és l'hipertext que no es limita a documents escrits, pot vincular sons o gràfics)
   
3. AVANTATGES I INCONVENIENTS DE L'E-LEARNING


4. QUÈ ÉS EL B-LEARNING? 
A continuació veurem unes definicions de b-learning:
  • Combina l’ensenyament cara a cara amb l’ensenyament virtual (Coaten, 2003)
  • Combinació de les classes magistrals amb els exercicis, els estudis de cas, jocs de rols i enregistraments de vídeo i àudio juntament amb la tutoria i l’assessorament (Brodsky, 2003)
  • Qualsevol possible combinació d’un ampli ventall de mitjans per a l’aprenentatge dissenyats per a resoldre problemes específics (Brennan, 2004)
  • Les e-eines (eines de e-learning) combinades amb altres més convencionals on el docent haurà d’assumir responsabilitats atorgades pel model presencial i pel model tradicional (Amar, 2007)

5. ASPECTES MÉS IMPORTANTS D'UN SISTEMA B-LEARNING?

  • Cal incloure en l’aprenentatge, les propietats de l’espai virtual. S’ha de guiar i modelar les discussions quan els alumnes estan connectats.
  • La informació per a ser tractada requereix coneixement per a la seva interpretació
  • Permet adquirir coneixements tècnics funcionals
  • No s’aprèn en solitari sinó en solidari en comunicació amb els altres mitjançant fòrums, xats...
  • Les tutories apareixen com una possibilitat d’ajuda tant en l’ensenyament presencial com a distància
  • Permet la formació de professionals amb competències integrals: sentit crític, creativitat i coneixement de la societat.
http://ojulearning.es/

* APORTACIONS PERSONALS*
Segurament que moltes vegades hem escoltat els termes "e-learning" i "b-learning", però no sempre ens és ben clar què és vol dir amb aquestos dos conceptes. Per aquest motiu, a continuació deixe uns vídeos on s'expliquen ambdos:



Però, més enllà dels conceptes, hem de pensar l'e-learning i el b-learning en la pràctica real educacional. A aquesta presentació SlideShare podem veure cóm és l'aprenentatge e-learning, a més, també es mostren exemples com són els blogs, la pàgina web SlideShare, Facebook, etc. 

E Learning from rfsalguero

I, a continuació, en aquesta presentació podem veure l'aprenentatge b-learning amb exemples com Moodle i les aules virtuals.





Finalment, m'agradaria donar una opinió personal sobre l'aprenentatge e-learning i l'aprenentatge b-learning.
Personalment, opine que l'educació e-learning té molts avantatges front a l'educació tradicional. En primer lloc, és una educació que abarca una gran flexibilitat i dinamisme (pel fet del procés d'aprenentatge on-line es pot estudiar al ritme que marca l'alumne). Aquesta formació, a més, garanteix l'eliminació de totes les barreres tècniques que es poden trobar; realitzar una formació on-line desde casa estalvia temps, diners, i flexibilitat (sent possible combinar obligacions familiars i laborals amb temps d'estudi).
Els materials emprats a aquestos cursos de formació on-line, e-learning, són molt didàctics disposant a la xarxa gran quantitat de temes, d'activitats i d'exàmens. Altre aspecte important a destacar, en la meua opinió, és la comunicació que es té amb un curs e-learning amb el tutor o tutora. Com ja sabem, la resposta dels tutors mitjançant Internet no és immediata, però sí que es pot obtindre resposta en poques hores vía on-line.
En definitiva, pense que la formació e-learning és una bona opció per a aquelles persones que no disposen de temps suficient per a fer un curs presencial, encara que cap assumir també que aquestos tenen les seues limitacions.

També m'agradaria opinar resepecte al sistema b-learning, ja que jo opine que aquest suplix tots els inconvenients que podem trobar al sistema d'aprenentatge e-learning.

Finalment, aportaré una sèrie d'enllaços relacionats amb el tema:

El e-learning com a resposta educativa del segle XXI

Avaluació d'un curs b-learning


CÓM HO APLICARIA A UN CAS REAL?
Aquestos dos mètodes d'ensenyament no es poden aplicar al 100% a un aula de Primària, però sí que jo, com a futura mestra, podré seleccionar una sèrie d'aspectes per a incloure a les meues classes.
Una de les coses que seleccionaria per a treballar amb els alumnes seria tindre un portal de recursos (com Moodle) on pujaria material complementari per als alumnes. A més, podria pujar activitats de reforçament, d'ampliació, exemples de proves d'avaluació, etc.
D'aquesta manera els alumnes treballarien a casa i, a l'aula consultarien els dubtes que els sorgiren (ensenyament b-learning).

http://ticensociedad.blogspot.com.es/

divendres, 14 de febrer del 2014

Pràctica 3. Mister Wong

* IDEES PRINCIPALS 
SOBRE LA PRÀCTICA 3*


* QUÈ ÉS?
Mister Wong és un marcador social gratuit on es poden guardar pàgines web interessants en un perfil personal, a la que es té accés des de qualsevol lloc amb connexió a Internet. Amb paraules claus (etiquetes), es poden emmagatzemar i organitzar els favorits.


font: blog.educastur.es


* CÓM ACCEDIM?
Per a accedir a Mister Wong no és necessari disposar d'un compte a aquesta pàgina, però fer-ho suposarà més avantatges, per la qual cosa, a continuació explicaré cóm enregistrar-nos a Mister Wong i començar a fer ús d'ell.
Primerament hem d'introduir "Mister Wong" a nostre cercador i punxar a la primera pàgina que se'ns mostra:



Ens surtirà una pàgina com aquesta:



Per a enregistrar-nos, seleccionem l'opció de "registrar" i completem tots els buits sobre les nostres dades personals que se'ns vagen requerint (nom, usuari, email, contrasenya...). En finalitzar de completar aquestes dades, Mister Wong ens enviarà un correu electrònic a l'email que hàgem introduit, i haurem de pressionar l'enllaç que ens han enviat per activar el nostre compte a Mister Wong.

www.ite.educacion.es


Una vegada creat el nostre compte, podem afegir els botons de Mister Wong a la barra de ferramentes del nostre navegador. Aquestos botons ens dirigiran directament a la pàgina de Mister Wong, ens permetran afegir una pàgina web com a favorita al nostre compte de Mister Wong i ens portaran als nostres marcadors favorits.

http://www.cpraltiplano.net/


* QUÈ FAIG AMB EL MEU COMPTE DE MISTER WONG?
Marcadors Recents
A la pàgina principal de Mister Wong (estigues o no enregistrat) trobaràs els marcadors recents, que són una sèrie d'enllaços de diferents pàgines web que els usuaris de Mister Wong han afegit com a favorits per a que tot el món que visite la pàgina puga tindre accés a ells.



Si punxem al títol d'aquest marcador, ens porta directament a la pàgina web:



A la part inferior, podem accedir dirctament a tota la informació de l'usuari que ha pujat aquest marcador (els seus marcadors favorits, les seues etiquetes...)



També podem trobar a qui "segueix" aquesta persona. Aquesta informació la trobarem al costat del nom de l'usuari que ha pujat el marcador (1 usuario, 2 usuarios, 3 usuarios...):



I finalment, a más información, podem guardar aquest marcador com a un dels nostres marcadors favorits. Hem de seleccionar l'opció "guardar la página web".



Al punxar en aquesta opció, ens porta a un formulari que haurem d'omplir cada vegada que volem guardar una pàgina web. Aquest formulari es composa de: URL, títol (que, per defecte, ix el nom que l'usuari li ha donat), keywords (que són paraules claus o etiquetes), comentari, compartir, seleccionar el mode (públic o privat)...

http://www.cpraltiplano.net/


Una altra forma de guardar una pàgina web com a favorita, és guardar-la a partir d'haver-la trobat al nostre cercador. Per fer aquesta operació, també haurem d'emplenar un formulari omplint les dades que se'ns requerisquen

O guardar-la a partir d'haver-la trobat al cercador de Mister Wong (els enllaços que ens surtiran seran els que els usuaris de Mister Wong hagen publicat). Per buscar a aquest cercador hem d'introduir la paraula clau a la barra de cerca que trobem a la part superior de la pàgina:



(Hem de tindre en compte que hem de seleccionar l'opció "sitios web" per a buscar tots els marcadors que hi ha a la base de dades de Mister Wong, ja que si punxem "favoritos", els marcadors que veurem seran els que tu, com a usuari, has guardat amb eixa paraula clau).

Menú superior de Mister Wong
Al menú superior de Mister Wong, una vegada que estem enregistrats podem trobar les següents pestanyes: "guardar", "favoritos", "amigos", "grupos", "perfil", "cosas", "ayuda" i "blog".

http://www.cpraltiplano.net/


- A guardar trobem la pàgina per a guardar els marcadors.
- A favoritos trobem tots els marcadors que nosaltres hem guardat amb un núvol d'etiquetes
- A amigos podrem gestionar els nostres amics de Mister Wong.
- A grupos gestionarem els grups.
- A perfil podem modificar les nostres dades personals com a usuari de Mister Wong.
- A cosas trobem pluggins, botons per a la barra de ferramentes del navegador...
- A ayuda trobarem la solucció a tots els nostres dubtes relacionats amb Mister Wong.
- A blog podrem consultar notícies sobre Mister Wong.

A la opció marcadors (dins de favorits) podrem elegir quins marcadors volem que siguen públics i quins privats. Una cosa important si emprem Mister Wong és saber importar i exportar marcadors d’un navegador a un altre, és a dir, poder exportar marcadors des de Mister Wong fins al nostre navegador web (Mozilla, Chrome, Safari...).
Per fer-ho, punxem "exportar marcadores" i es generarà un arxiu HTML on estaran tots els nostres marcadors comprimits. A continuació, haurem de copiar aquest arxiu als marcadors de favorits del nostre navegador.



L'avantatge d'aquest moviment de marcadors és no haver de ficar-te a la pàgina web de Mister Wong per consultar els teus favorits.


Per a crear un grup en el qual hi haja varios usuaris, i poder compartir la informació dels enllaços amb ells, haurem de punxar a "crear un nuevo grupo" (dins de grupos) i posar-li un títol, una descripció, elegir si fer-lo públic o privat...
Com a cradors del grup, podem crear un nou tema de discussió o afegir membres al grup.

dcyadeandrea.blogspot.com.es


Sense estar enregistrats podem accedir als grups públics i als enllaços d’aquestos grups.
Dins del grup podem accedir als membres, la llista d’enllaços que tenen, veure qui és l’administrador, els marcadors...


coses tenim diversos pluggins (un pluggin és una aplicació extra que incorpora el navegador per a poder veure determinats continguts).

correo, Mister wong ens permet enviar missatges a totes les persones que tenim afegides (com a bona aplicació social que és)

Finalment, destacarem la lista negra que la podrem utilitzar per a eliminar a un usuari o a usuaris que no vulguem.



* APORTACIONS PERSONALS*

Primerament, m'agradaria destacar que jo desconeixia totalment aquesta pàgina, i a partir de investigar-la i treballar-la a l'assignatura, m'ha paregut una eina que pot ser de molta utilitat als professionals de l'ensenyança.

Per començar i per si no ha quedat clar cóm utilitzar Mister Wong, a continuació deixe un vídeo tutorial sobre les eines que trobem a la pantalla principal d'aquesta pàgina web:


A aquest canal de YouTube també podem veure més vídeos sobre Mister Wong.

A més, podem visualitzar aquesta presentació a Slideshare on, a banda d'explicar  cóm utilitzar la pàgina de marcadors Mister Wong, podem veure una última diapositiva amb el nom de diferents marcadors socials (en anglés i en espanyol).


Mr. Wong from sanmarquino

http://fmcruzado.wordpress.com/

Mister Wong és una eina, que com he comentat anteriorment, pot ser emprada a l'àmbit educatiu. Personalment opine que, com a futurs mestres que sóm, hem de començar a buscar enllaços web on s'oferisquen recursos per a l'educació, articles educatius, presentacions que ens poden servir de profit a les classes... Per aquest motiu, Mister Wong és útil, amb un compte a aquest marcador social dispondràs de un fum de recursos que podràs emmagatzemar. A més, gràcies a l'opció de les etiquetes, és més fàcil accedir a marcadors relacionats.
Vegem-ne un exemple: Si jo estic interessada en un material de Coneixement del Medi, al cercador de Mister Wong, únicament he d'introduir les paraules claus "coneixement del medi" o "conocimento del medio". A partir d'aquest moment, es carregaran una gran quantitat d'enllaços a recursos que puc emprar.

http://www.posicionamientowebbuscadores.es/


A més, les pàgines de marcadors socials, no només poden ser útils per al personal docent, sinò que també els poden emprar els mateixos alumnes. Com ja hem comentat en posts anteriors, els alumenes hui en dia han d'estar en contacte amb les noves tecnologíes, ja que aquest és un principi establert per al LOE a l'article 19. Mitjançant Mister Wong, els alumnes poden crear grups de treball on compartir informació mitjançant marcadors relacionats.



Però als marcadors socials no són tot avantatges, també podem trobar una sèrie d'inconvenients per a l'utilització dels marcadors socials. A continuació deixe un enllaç a un article sobre els marcadors socials i  l'educació, on podem veure també els desavatges que aquestos poden pressentar, com és que els "tags" (o etiquetes) poden tenir més d'un significat alguna vegada, la qual cosa pot induir a error.

Finalment, m'agradaria aportar un enllaç creat pel Observatori Tecnològic del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport on es parla dels marcadors socials i el seu ús en l'educació. A més podem observar els exemples de tres marcadors socials: Mister Wong, Diigo i Delicious:
Marcadors socials (Ministeri d'Educació, Cultura i Esport)


CÓM HO APLICARIA A UN CAS REAL?
Si haguera d'aplicar aquest marcador social a l'escola, ho faria des de dos perspectives diferents:
Primer, jo com a mestra tindria el meu propi compte on emmagatzemaria els marcadors que em siguen d'utilitat per a la meua professió docent. A més, també podria tindre creat un grup a aquesta pàgina amb companys de professió per tal de compartir arxius, recursos i experiències web.
I en segon lloc, empraria Mister Wong amb els meus alumnes. A continuació explicaré un cas pràctic de cóm ho faria:

A la classe de Coneixement del Medi de 6é de Primària, estem treballan els planetes. Tots els alumnes tenen creat un compte de Mister Wong (que prèviament ho han fet a l'escola amb ajuda de la mestra), i entre ells hi ha un grup creat el títol del qual és: ELS PLANETES. La funció d'aquest grup, i d'aquesta eina en general, és que els alumnes, amb ajuda del pares i mares a casa, busquen enllaços web que poden ser de profit per a tots els companys i que a classe visualitzarem. A aquest grup també tindrà accés la mestra, per tal de seleccionar els marcadors més importants, comentar-los i treballar-los a classe.

www.dicyt.com
Si es donara el cas de que algun alumne no compta amb mitjans a casa (ja que això pot ser possible), no hi haurà cap tipus d'inconvenient o problema, ja que mitja hora a la setmana durant la classe de Coneixement del Medi, els alumnes tindran l'oportunitat d'utilitzar els ordinadors per buscar enllaços i compartir-los a aquest grup.
Finalment, m'agradaria destacar que el fet de que aquest projecte es puga realitzar depén del mitjans i recursos dels que dispose el centre, la professionalitat dels mestres i la col·laboració amb les famílies.







dimecres, 12 de febrer del 2014

Tema 2. Integració de les TIC en el currículum

     * IDEES PRINCIPALS 
SOBRE EL TEMA 2*
   
1. PARADIGMES EDUCATIUS
Els principals paradigmes educatius que podem destacar són els següents:
1. Paradigma conductista: L'esser humà és una màquina que aprèn conductes mesurables, observables i qualificables.
2. Paradigma cognitiu: L'esser humà és un organisme que desenvolupa processos cognitius i afectius.
3. Paradigma ambientalista: És l'escenari on es realitzen les interaccions entre persones i el medi ambient.
4. Paradigma constructivista: L'organisme que desenvolupa processos cognitius i afectius en un escenari.
5. Paradigma d’aprenentatge: L’alumne aprén poc a poc el seu propi coneixement construint-lo.

2.IMPLICACIONS PER AL DISSENY DE L'ENSENYAMENT
Quan, com a mestres ens disposem a dissenyar el model d'Ensenyament- Aprenentatge que oferirem als nostres alumnes, hem de tindre en compte certs aspectes:

  • El curriculum es considera tancat i obligatori
  • El disseny de la instrucció ha de definir-se precisament amb els continguts i els objectius.
  • Els aprenentatges complexos es poden descompondre en tasques més simples.
  • L’avaluació dels resultats es centra en el producte final, sense tenir el compte el procés d'E-A.
  • La motivació de l'alumnat depèn de reforços externs
Però no tots els paradigmes tenen aquestes característiques, aquestes són característiques tant positives com negatives i amb l'utilització de les TIC, alguns d'aquestos problemes es poden solucionar.

3.EVOLUCIÓ DEL MODEL D'ENSENYAMENT-APRENENTATGE
Relacionat amb els punts tractats anteriorment, el model d'E-A que s'imparteix a les escoles ha anat evolucionant amb el pas del temps, des d'un model clàssic (que considerava l'aprenentatge com a adquisició de coneixement), fins a un model actual que defén l'aprenentatge com a la construcció de significat.
A continuació, explicaré les diferents característiques amb les que compta cadascún d'aquestos models:

3.1. Aprenentatge com adquisició de coneixement (model clàssic)

  • Aprendre es adquirir coneixement
  • El professor transmet d’informació
  • El control de l’aprenentatge està en mans del professor
  • Els continguts estan centrats en el currículum
  • El paper del professor és transmetre coneixements
  • El paper de l’alumne és adquirir-los


3.2. L’aprenentatge com construcció de significat

  • L’avaluació es centra en tot el procés d'E-A
  • El paper del professor és intervindre en el procés d'E-A
  • El paper de l’alumne és aprendre a aprendre
  • L’alumne com a subjecte autònom, el control de l’aprenentatge està en les seves mans des del principi
  • L’aprenentatge es concep com a una recerca activa i constructiva
  • Importen els continguts però també els processos

4. PRINCIPIS GENERALS PER A LA INTEGRACIÓ DE LES TIC
"Els recursos TIC que empre el professor en la seua pràctica docent han de ser percebuts com a elements didàctics i de comunicació" (Cabrero, 2001)

A partir d'aquesta afirmació de Cabrero, sorgeixen uns principis generals sobre cóm i per què s'han d'emprar les TIC a les aules. Alguns d'aquestos principis són els següents:

  • Qualsevol tipus de mitjà ha d’estar justificat (cada vegada que emprem una TIC hem de tindre una justificació per utilitzar-la).
  • L’aprenentatge no depèn del mitjà utilitzat, sinó de les estratègies (de la estratègia didàctica que emprem).
  • Hem de plantejar-nos per quin mitjà, com ho anem a usar i què és el que pretenem amb ell.
  •  Cap mitjà funciona en el buit, sinó en un context complex.
  • Els mitjans són transformadors de la realitat.


D'altra banda, l'utilització de les TIC no sempre suposa avantatges a les aules, al següent quadre queden resuumits alguns dels inconvenients o limitacions que suposen les TIC a les escoles:




5. NOUS ROLS DEL PROFESSORAT
L'incorporació de les TIC a les aules modifica, cóm és previsible, les actuacions del professorat, alguns dels nous rols del prefessorat que empre les TIC a l'aula seran els següents:
Dissenyadors: dissenyar materials nous, generar contingut...
Avaluadors i seleccionadors de les TIC de forma adequada. Tenint en compte que les TIC ens permeten treballar segons els diferents nivells d’aprenentatge que hi ha a l’aula.
Consultors d’informació (segons les necessitats dels alumnes)
Orientadors: orientar a l’alumne en quin camí prendre en cada coneixement.
Avaluadors de forma contínua: avaluant el contingut que va generant l’alumne, el procés.



     
     6. DIMENSIONS DE L'ALFABETITZACIÓ DIGITAL
L'alfabetització digital és l'habilitat per a localitzar, entendre, avaluar i analitzar informació utilitzant tecnologia digital. Les dimensions d'aquesta són:

  • Investigadora: ús de les eines TIC per a l’ investigació i el treball acadèmic.
  • Crítica: capacitat per a avaluar de forma crítica els beneficis i costos de les TIC.
  • Pla de publicació: habilitat per a difondre i publicar informació.
  • Recursos: coneixement de formes i mètodes d’accés a recursos informacionals.
  • Tecnologies incipients: capacitat per comprendre les innovacions tecnològiques i per prendre decisions intel·ligents.
  • Socioestructural: comprensió de la situació i producció de la informació.
  • Eines: coneixement i ús del programari i programes multimèdia (és a dir, tindre clar quines eines existeixen per a cada tipus: ofimàtica, videoconferència...)

* APORTACIONS PERSONALS*


L'introducció de les TIC al procès d'Ensenyament- Aprenentatge per part del professorat no es farà de qualsevol manera, ja que principalment s'ha de recordar que les TIC a l'educació s'introdueixen per un motiu justificat i amb uns objectius clars a aconseguir. Per aquest motiu, els docents han de ser suficientment professionals per a saber fer un correcte ús de les noves tecnologíes, recordant que una de les seues funcions principals és la de saber seleccionar (amb sentit crític) quines TIC s'utilitzaran a la seua aula.
A continuació deixe un enllaç a una pàgina web anomenada "docentes TIC" on podem trobar recursos, repositoris, ferramentes, manuals, webs educatives... per a mestres TIC:


Personalment, trobe aquesta web molt interessant ja que ens dona la possibilitat de seleccionar l'àrea de treball (llengua, matemàtiques, coneixement del medi, música, anglés...) i a partir d'aquestes, les diferents seccions a tractar. Per exemple, a l'àrea de matemàtiques trobem recursos per a treballar sobre el càlcul, numeració, geometria, mesures i problemes de matemàtiques.


En aquesta presentació SlideShare podem analitzar la relació existent entre les TIC i els docents (el marc conceptual d'aquesta relació i la planificació).

També m'agradaria compartir aquest vídeo, ja que fa reflexionar sobre l'ús que es donen a les TIC a les escoles:


Una vegada visualitzat podem comentar que l'ús de es noves tecnologies a l'escola ha de fer-se de manera conscienciada, és a dir, molts (i moltes) mestres pensen que pel fet de contar a l'aula amb una gran quantitat de recursos i utilitzar-los, estan fent un bon ús d'aquestos. Al vídeo podem veure com la mestra imparteix la classe de la mateixa manera amb la pissarra tradicional i amb la pissarra digital. Aquesta mestra no canvia la seua metodologia ni l'adequa a les noves tecnologies, simplement projecta les multiplicacions a la pissarra digital, i per fer-ho d'aquesta manera, no està fent un bon aprofitament de les TIC a les aules.

A continuació, m'agradaria compartir també un vídeo que em pareix especialment interessant sobre l'especialització docent en l'educació TIC:



Com podem comprovar, a partir del minut 5 ens començen a contar una experiència sobre una mestra que imparteix classe als seus alumnes utilitzant les Tecnologíes de la Informació i la Comunicació. A més, també em sembla interessant les reflexions que fan els professionals sobre l'aprenentatge amb TIC a les aules.

Per finalitzar, aporte una sèrie d'enllaços sobre els docents i les TIC a les aules:

Blog sobre els docents i les TIC

Recursos TIC per a Primària (a aquesta pàgina trobem diferents recursos TIC per a utilitzar a les aules d'educació primària)

¿Los maestros y profesores tienen miedo a las tecnologías? (artícle d'opinió)

El 35% del professorat no utilitza les TIC per a donar classe (artícle del diari digital La Información)

CÓM HO APLICARIA A UN CAS REAL?
Aplicar a les aules les noves tecnologíes suposa una gran preparació del professorat, però, jo, com a futura docent m'agradaria poder formar-me el suficient per a poder incloure les TIC a les meues classes.
La manera en les que jo les aplicaria seria la següent:
Per començar, adaptaria la meua metodologia d'ensenyament. Crearia un aprenentatge a travès de la interacció social amb un aprenentatge col·laboratiu. A més, les TIC les utilitzaria sempre com un suport de l'aprenentatge (ordinadors portàtils, llibres electrònics, projectors, pissarres digitals...).
A continuació posaré un exemple concret sobre l'ús que jo faria de les TIC a Primària.
http://blog.educastur.es/
Suposem que ens trobem a una classe de 5é de Primària de Coneixement del Medi i que se'ls ha demanat als alumnes buscar informació sobre el Sistema Solar. Els alumnes a l'aula amb els seus ordinadors portàtils haurien de buscar informació sobre el Sistema Solar i seleccionar aquella que pensen que els vaja a servir de profit (entra ací la capacitat crítica dels alumnes de seleccionar la informació). A continuació, mitjançant el projector, es visualitzaran els materials que els alumnes hagen decidit. Després, amb tota la informació que han aprés els alumnes, els demanaria que feren una exposició en Power Point per als seus companys.



BIBLIOGRAFIA: 
NUEVOS ESCENARIOS DIGITALES. Las tecnologías de la información y la comunicación aplicadas a la formación y desarrollo curricular. Julio Barroso Osuna, Julio Cabrero Almenara. Ed.: Pirámide

divendres, 7 de febrer del 2014

Pràctica 2. Google Drive

* IDEES PRINCIPALS 
SOBRE LA PRÀCTICA 2*

* QUÈ ÉS?
A la classe de hui, 7 de febrer de 2014, hem aprés a treballar amb Google Drive (conegut anteriorment com Google Docs). Google Drive és un servei on es permet emmagatzemar arxius (cada usuari disposa de 15 gigabytes d’espai gratuït).


recursosadm2.blogspot.com

* CÓM ACCEDIM?
Per a accedir a Google Drive escrivim al nostre cercador “Google Drive” i punxem a la primera opció:




Introduïm el nostre compte de gmail (ja que com amb Blog, Google Drive està associat als serveis de Google) i inmediatament surtirà una pantalla com aquesta:



Però recorda que si mai has emprat Google Drive, aquesta pantalla t'eixirà buida, és a dir, en blanc.

* QUÈ HI HA A GOOGLE DRIVE?
Podem observar cóm està estructurat Google Drive. A la part esquerra trobem el botó “crea” i un altre amb una fletxa. El primer és el que emprarem per a començar a crear documents al nostre compte de Google Drive, i el segon l’emprarem quan el que vulguem siga pujar arxius que tenim emmagatzemats al nostre ordinador. A més, podem seleccionar opcions com: la meva unitat, compartit amb mi, destacats, recent, paperera o més.



A “la meva unitat”, trobarem tots els arxius dels que nosaltres som propietaris o que han estat compartits per altres persones amb nosaltres.



A l’opció “compartit amb mi” podrem visualitzar tots els arxius que altres persones han creat i als que ens han invitat a formar part d’ells.



A “destacats” podrem incloure els documents que després trobarem més ràpidament accedint a aquesta opció. Per a marcar documents com destacats hem de prémer l’estrela que apareix al costat del nom de cada document.


L’opció “recent” ens mostrarà els documents que hem creat recientment ordenats per data de creació.


A la “paperera” trobarem els arxius que hem eliminat. I a l’opció “més” podem configurar el nostre compte de Google Drive per tal de treballar sense connexió a Internet (instal·lant una aplicació web de Chrome per a Drive) i també, visualitzar tots els elements.

* QUÈ FAIG AMB EL MEU COMPTE DE GOOGLE DRIVE?
Google Drive és una eina molt útil per a crear documents en línia i tíndre-los sempre disponible des de qualsevol lloc que el consultes (únicament has de disposar d’una bona connexió a Internet). Per aquest motiu, Google Drive s’empra principalment per a crear documents, presentacions, formularis... dels que dispondràs sempre a la web. A continuació explicaré pas a pas cóm treballar amb Google Drive.

- Document
Crear un document a Google Drive és molt senzill, ja que la manera de treballar és molt similar a la que empra el programa Microsoft Word però amb la diferència de que a Google Drive, les publicacions es van guardant immediatament. Primerament punxa el botó “crear” i selecciona “document”.

A continuació, observaràs cóm s’ha obrit una nova finestra amb una fulla per tal d’escriure.



Posa-li un nom al teu document escrivint a la part superior de la finestra on apareix "document sense títol" i a continuació comença a escriure. Pots seleccionar el tipus de text (normal, títol, subtítol, encapçalament...), la font, la grandària, negreta, cursiva, subratllat, color de text, alineació, interlineat, paràgrafs...



També podem modificar el nostre arxiu seleccionat alguna de les opcions que trobem a la part superior de la pantalla a la barra de ferramentes. Allí trobem opcions importants com fer una còpia del document (fitxer), canviar l'idioma (fitxer), consultar l'historial de revisió (fitxer), descargar com (fitxer), publicar al web (fitxer), enviar una còpia (fitxer), inserir una imatge (insereix), inserir una taula (insereix), tradueix el document (eines), etc.



Considere important explicar alguna d'aquestes opcions que pot ser de molta útilitat per a l'usuari de Google Drive.
Consultant l'historial de revisió, podrem veure què i quan ha modificat del text cada col·laborador del document. A més, si el nostre document el volem publicar a un web (com per exemple, un blog) copiant el codi HTML que surt a la nova finestra. Per a inserir una imatge, el procediment és similar al d'inserir una imatge al blog, també hem de recordar que si la fotografia no és original, també hem de citar la seua font!

- Presentació
Per a crear una presentació a Google Drive hem de punxar el botó “crear” i selecciona “presentació”. La manera de treballar és similar a la del programa Power Point, per la qual cosa, és molt senzill fer una presentació amb Google Drive.



Primerament hem de seleccionar un tema:



I a partir d'aquest moment, dissenyar la nostra presentació com més ens agrade. Si treballem amb la barra de ferramentes, podem canviar el fons de les diapositives (amb un color o imatges), inserir imatges, quadres de text, canviar el disseny de les diapositives o la transició.



Per a anar afegint diapositves noves, hem de seleccionar "diapositiva" i "diapositiva nova". Al igual que amb els documents de Google Drive, podem publicar les nostres presentacions a webs copiant el codi HTML que ens surtirà.


- Formulari
Un formulari és un document molt útil que ens pot servir per passar questionaris i estalviar-nos la faena de anar entrevistant a cada persona que volem preguntar. Hem de prèmer el botó "crear" i "formulari" per començar.



Primer, hem de seleccionar el títol i tema per al nostre formulari.



I a continuació, anar omplint les preguntes que vulguem fer d'aquesta manera:



També podem seleccionar cóm serà la tipologia de les respostes al formulari, és a dir: respostes d'opció múltiple, de text, d'escollir d'una llista, d'escala, etc.



Si necessitem contabilitzar les dades del nostre formulari, podem seleccionar l'opció "tria la destinació de les respostes" i aquestes apareixeran a una fulla de càlcul excel.




Si volem veure cóm ha quedat el nostre formulari, punxem "mostrar el formulari publicat".



I, finalment, per a enviar-lo punxarem "envia el formulari" i introduirem el/els correu/s electrònics de la/les persones que vagen a participar.


* APORTACIONS PERSONALS*

Com hem vist, crear un compte de Google Drive és molt senzill, però pot ser no t'haja quedat molt clar. Per això, a continuació adjunte una presentació sobre cóm crear-ho pas a pas.

Tutorial Google Drive from Adolfo Romero Montero

Però pot ser que de vegades hages escoltat també el programa "Dropbox". Aquestos dues programes són similars, encara que en aquesta fotografia es resumeixen molt bé els trets que diferencien a ambdós:


Una vegada ja tenim el nostre compte creat, és hora de fer ús de Google Drive, per això, m'agradaria comentar per què pense jo que l'utilització de Google Drive pot ser útil a les escoles (o simplement com a usuari):
  • Per començar m'agradaria destacar el fet de poder compartir els documents. Els treballs que els alumnes vagen a realitzar poden ser compartits amb el mestre o mestra mitjançant Google Drive per a que, d'aquesta manera, siga capaç de veure'l online (estalvi de paper a l'hora de la impresió). A més, els mestres poden tenir tots els treballs dels seus alumnes emmagatzemats a Drive. Així poden consultar-los a qualsevol lloc (unicament necessiten una bona connexió a Internet).
  • També és útil per als alumnes a l'hora de fer treballs grupals. Els grups de treball poden treballar cadascú des de casa sense necessitat de estar tots presents, ja que Google Drive permet la interacció entre tots els col·laboradors d'un arxiu.
  • A Google Drive trobem un chat que ajudarà a la comunicació dels grups mentres s'elaboren els docuements.
  • La informació es guarda automàticament de manera segura, per la qual cosa s'eviten possibles pèrdues de informació als treballs dels alumnes.
  • El professor pot comentar a les publicacions instantàniament i els alumnes observar-ho al mateix temps.
  • Pel que fa a les presentacions de Google Drive, els alumnes poden realitzar senzilles presentacions amb aquesta eina i modificar-les al seu gust (colors, tipus de lletra, fotografíes...).
  • Realització de formularis per a enquestes que seran molt més útils que anar entrevistan personalment a cada participant.

Mitjançant els formularis de Google Drive, els mestres també poden crear exàmens. A aquest vídeo s'explica com fer-ho:


Sens dubte, aquesta és una manera molt senzilla (tant per als estudiants com per als mestres) de crear i fer exàmens. També, gràcies a la fulla de càlcul d'Excel, les notes es comptabilitzen més ràpidament.

A continuació, aporte una presentació sobre cóm utilitzar Google Drive a l'educació:

Tutorial google drive (documentos compartidos) from Angélica Herrera

Un enllaç a un article sobre els avantatges i desadvantatges de Google Drive (front a Dropbox):

Google Drive, avantatges i desadvantatges

I un enllaç sobre els usos educatius de Google Drive:

Usos educatius de Google Drive

CÓM HO APLICARIA A UN CAS REAL?
Com ja he comentat, Google Drive presenta molts avantatges per a utilitzar-lo en educació. En el meu cas jo ho aplicaria de la següent manera:

Si els meus alumnes hageren de fer un treball d'investigació o una presentació els demanaria que ho feren mitjançant Google Drive. Hem de recordar que a l'article 19 de la LOE s'estableix la transversalitat de des TIC en qualsevol àrea educativa. Per això, si jo demane als meus alumnes que el realitzen amb Google Drive m'estic assegurant que utilitzen les TIC per matèries educatives. Però, si no tots els alumnes disposen d'ordinador a casa (cosa que pot ocorre), jo com a mestra donaria unes hores a la setmana per a que els alumnes acudiren a l'aula d'informàtica de l'escola i realitzaren el treball. Si aquest treball és individual, els demanaria que quan finalitzaren el compartiren amb mi i observaren les correccions que jo anotaria al document. En cas de que fóra grupal, a l'aula d'informàtica cada alumnes estaria a un ordinador treballant autònomament la seua part del treball. A més, els demanaria també que le compartiren amb mi per observar les anotacions.

tecnica-ciencia10-534.blogspot.com

En conclusió, que els xiquets i xiquetes fagen servir aquesta eina de Google, em garantiria com a mestra que fan un ús educatiu i crític de les TIC, aprofitant-les per a treballar i cercar informació de ser necessari.